Легіонери вітчизняної селекції кукурудзи

546990b5131342

Зі змінами кліматичних умов для агровиробників настав час кардинально переглядати технології вирощування культур, а саме: строки висівання, густоту висіву та технологічні процеси в цілому. Адже як вкотре показала цьогорічна весна, погодно-кліматичні умови таки змінюються: після зими різко настає літо, а тієї перехідної весни, до якої звикла більшість аграріїв, уже немає. Тому вирощування культур супроводжується постійними стресовими умовами — спочатку дещо холодно й не вистачає потрібних теплових температур, а далі рослини підпадають під жорсткий вплив посух та підвищених температур. Дуже чутливо на всі ці несприятливі умови реагує кукурудза, врожайність якої залежить саме від вибору гібридів та вміння правильно їх вирощувати. Нині у кукурудзівництві успіх справи вирішує саме вдало обраний найсучасніший гібрид, що може протистояти насамперед таким викликам.

 

Пасєка«Посівні площі кукурудзи в нашій країні становлять загалом близько 5 млн га. Якщо взяти ринок селекції кукурудзи, то останнім часом помітна тенденція до прориву українських селекціонерів. Так, якщо якихось п’ять років тому частка іноземної селекції, порівняно з вітчизняною, становила співвідношення 70:30, то нині такий значний розрив практично вирівняний і майже досягнуто балансу — приблизно 50:50. І це ще не межа, — переконаний комерційний директор ТОВ АПК «Маїс» Сергій Пасєка, — з часом вітчизняна селекція домінуватиме».

Основні фактори, що можуть сприяти стрімкому зростанню ринкової частки вітчизняної селекції, за його словами, — це висока жаро та посухостійкість, стабільний врожай і хороша вологовіддача. Про це вже відомо багатьом агровиробникам, що не перший рік вирощують вітчизняні гібриди кукурудзи від черкаських маїсівців. Із кожним роком вони пересвідчуються у прибутковості вирощування гібридів від агропромислової компанії «Маїс», а це, своєю чергою, сформувало великий попит на гібриди різної групи. Тому спеціалісти компанії впродовж останніх трьох років збільшили виробництво високоякісного насіння на 100% і вже цього року, як і більшість інших виробників насіння, керівництво АПК «Маїс» дещо змінило підхід до продажу своєї продукції. Реалізація здійснюється лише через дистриб’юторську мережу. Тому, користуючись нагодою, компанія запрошує дистриб’юторів до плідної співпраці та партнерських стосунків.

Переваги української селекції

Калінчук-О.І«Здобувати гідне визнання своїх продуктів й утверджувати імідж компанії на ринку після відродження української селекції було доволі непросто, — коментує заступник генерального директора з виробництва, Олег Калінчук. — На той час іноземна селекція вже завоювала довіру багатьох агровиробників. Ті господарі, що зважувались придбати гібриди вітчизняної селекції, спочатку відводили для них чи не найгірші попередники та давали мінеральне живлення по залишковому принципу, адже спочатку все найкраще — для європейського насіння. З часом економіка вирощування іноземної кукурудзи дещо застигла на одному місці, а за законами економіки успішне підприємство те, яке постійно розвивається. Саме це змусило успішних кукурудзівників звернутися до вирощування сучасних вітчизняних гібридів кукурудзи. Впроваджуючи інтенсифікацію вітчизняних кукурудзяних гібридів, уже чимало аграріїв навчилися отримувати врожайність гібридів понад 100 ц/га. Тож завдяки меншій вартості насіння вітчизняної селекції та високим урожаям за дотримання агротехнічних вимог багато агровиробників підвищили свої прибутки та поліпшили економіку господарства».

ХРОМЕНКО-1Про перші селекційні досягнення компанії розповідає завідувач відділу селекції ТОВ АПК «Маїс» Віталій Хроменко: «Від часу створення нашої компанії в ній розвивається напрям селекції. Проте це були лише перші напрацювання. Насправді досить великий прогрес у селекції кукурудзи компанія зробила у 2009 році. Виходячи насамперед із потреб аграріїв, селекціонери ТОВ АПК «Маїс» почали працювати над створенням нових гібридів, які б повною мірою задовольняли попит партнерів. Тож результатами сучасної вітчизняної селекції  став перший новітній гібрид Новий ФАО 330 із середньостиглої групи, який був занесений до Держреєстру у 2012 році».

Але ж сучасний прогрес дуже стрімкий, і той, хто хоче бути лідером на ринку, повинен випереджати його запити — прогнозуючи бажання клієнтів. Тож досить швидко спеціалісти «Маїсу» зреагували на зміни сучасної селекції та досить оперативно почали виводити на ринок гібриди кукурудзи різної групи стиглості. І ось на 2016 рік портфель компанії містить гібриди кукурудзи у кожній групі стиглості, починаючи від ФАО 180 до ФАО 420. Зокрема, до останньої групи належить гібрид ДН Аншлаг, який було створено для отримання високоякісного силосу.

Нині, як показує практика, найпопулярнішим гібридом серед кукурудзівників є Моніка 350 МВ. У групі середньостиглих він найкращий серед вітчизняного асортименту — його визнано національним гібридом-стандартом. Але ж в країнах Європи продуктивне життя гібридів триває до шести років, потім на їхню заміну виводять новітні — урожайніші, з підвищеною стресостійкістю до стрес-факторів. Тому гібрид Моніка 350 МВ незабаром замінить новий гібрид — Платинум ФАО 340. Цей гібрид пройшов два роки сортовипробування і за результатами наразі перевершує всі сподівання його авторів як щодо врожайності, так і щодо вологовіддачі. Тож найближчим часом очікують його виходу на велику агроарену.

Перевага селекції черкаського «Маїсу» полягає в тому, що під час сортовипробування будь-якого гібрида компанія паралельно закладає первинні ланки насінництва на площі не менш ніж 300 га. Таким чином відразу ж після офіційної реєстрації продукту вже розгортається активний продаж «великого насінництва», щоб задовольнити потреби кожного кукурудзівника, який вирішить придбати якісне насіння. Це стосується й нового гібрида, тому всі переваги Платинуму агровиробники незабаром зможуть побачити у себе на ланах.

Чимало кукурудзівників уже відчули переваги від висівання гібридів вітчизняної селекції. У багатьох виробників рівень їхньої урожайності не поступається зарубіжним аналогам, а за стресостійкістю вони їх навіть переважають. Як пояснює Віталій Хроменко, це пов’язано з тим, що більшість насіннєвих компаній для насінництва завозять вихідні батьківські лінії з інших країн, у яких клімат дещо схожий з нашим. Надалі в Україні вже отримують готове для реалізації насіння. Отримані таким чином гібриди F-1 все ж не повністю адаптовані до наших умов, тоді як вітчизняна селекція максимально пристосована до стресових факторів різного характеру.

Також вітчизняна селекція ТОВ АПК «Маїс» досить ефективно працює над одним із найважливіших факторів — вологовіддачею. Спеціалістам компанії вдалося досягти максимальної вологовіддачі пропонованих гібридів не в процесі сушіння, а безпосередньо в полі. Тож, збираючи врожай за базової вологості (або максимально наближеної до неї), агровиробники якнайменше витрачають коштів на досушування зерна. Зрозуміло, це дає змогу підвищити рентабельність вирощування культури, що нині особливо актуально.

Так, гібриди Ферум та ДН Гарант із ранньої групи стиглості збирають, як правило, за базової вологості в полі, а продукти із середньоранньої групи (ФАО 200-300) — за вологості не більш ніж 16%. Показник вологості залежить від багатьох факторів, зокрема від строків висівання, погодно-кліматичних умов протягом вегетації. Гібриди із середньостиглої групи ФАО 300-400 збирають за вологості 18-22%. Виняток становлять ДН Берека, Новий та Аурум, у яких генетично закладена віддача вологи на момент збирання на рівні 16-18%.

 

Урожайні рекорди’2016

ФГ-Гайок--БиковченкоФГ «Гайок» Володарського р-ну, що на Київщині, цього року вперше висіяло на своїх полях гібрид Моніка 350 МВ, і в господарстві цілком задоволені таким вибором. Як розповідає головний агроном господарства Григорій Биковченко, цьогоріч Моніка була дуже щедрою — дала близько 150 ц/га значно обійшовши по врожайності своїх конкурентів з інших компаній. Звісно, що одним гібридом засівати всю площу ризиковано, адже невідомо, як складуться погодні умови, тож у господарстві висівали також і насіння кукурудзи іноземної селекції. За словами Григорія Биковченка іноземні гібриди й близько недотягували до 140 ц/га. В середньому це 110-120 ц/га. Також директор господарства Володимир Бевза наголосив, що за бажання підвищити рентабельність кукурудзи слід звернути увагу саме на вітчизняні гібриди від ТОВ АПК «Маїс», адже вони значно дешевші від іноземних аналогів, а за врожайністю та вологовіддачею не тільки не поступаються, а іноді й переважають їх.

 

ВуйчицькийЗдебільшого під час планування вирощування кукурудзи орієнтуються на складні погодні умови, зазначає Анатолій Вуйчицький, Герой України, директор ТОВ Агрофірма «Дружба» Новомосковського р-ну Дніпровської області. «Тож ми налаштовуємось на те, що наступний аграрний сезон буде непростий, навіть ще посушливіший. Виходячи з цього, потрібно робити ставку насамперед на вибір гібридів, у яких генетично закладена стійкість до несприятливих факторів. Так, одним із найстабільніших гібридів за врожайністю й вологовіддачею в умовах нашого господарства найкраще позиціонує себе гібрид Моніка 350 МВ. За останні п’ять років він показав найкращу пластичність. Зокрема, всі аграрії нашого регіону пам’ятають, наскільки жорсткими та критичними були торішні посушливі умови. Та все одно гібрид Моніка попереднього аграрного сезону дав 70 ц/га. Думаю, що не кожен гібрид здатен був вразити такою врожайністю. Цього аграрного сезону Моніка забезпечила понад 85 ц/га». За словами Анатолія Вуйчицького, господарство не змінюватиме традиційний підхід до протистояння стресовим факторам і налаштоване на й надалі співпрацювати з черкаським «Маїсом».

Цього року до рекордсменів з врожайності в своєму регіоні приєдналось господарство ПАФ «Хлібороб» з Миргородського району Полтавської області. А забезпечили їм високу врожайність гібриди Новий 117 ц/га та гібрид Моніка 132 ц/га. Керівник господарства Олександр Мельник не приховує свого задоволення і хоч з «Маїсом» працювали вперше, та співпрацю планує продовжити і випробувати ще не один гібрид.

Як бачимо, щороку незалежно від складних погодних умов господарства – партнери «Маїсу» отримують одні з найвищих урожаїв кукурудзи. Пояснення цьому доволі просте: дотримання технології вирощування та вдалий вибір вітчизняних гібридів, що характеризуються високими показниками врожайності, пластичності та вологовіддачі.

Компанія «Маїс» вітає аграріїв з Днем працівників сільського господарства та бажає успіху й прихильності хліборобської долі, щоб нива незалежно від погоди давала щедрі врожаї, а високі результати праці завжди надихали на нові здобутки.