Силос по-європейськи

Сьогодні в Україні все більше молочнотоварних господарств використовують європейські технології заготівлі високоякісного силосу. Адже всі розуміють, що однотипна годівля тварин, використання грубих і соковитих кормів без згодовування зеленої маси призводить до зменшення надоїв.  

 

У заготівлі кормів все важливе: і новітня техніка зі збирання, перевезення та закладки силосу, і вибір консервантів, і збереження в силосних ямах

Та головними є все ж таки гібриди кукурудзи, з яких буде закладатися силос, адже вони повинні відповідати певним вимогам, що значно відрізняються від гібридів зернового напрямку.

ОЗНАКИ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ ЕФЕКТИВНИХ ГІБРИДІВ

КУКУРУДЗИ ЗЕРНОВОЇ ТА СИЛОСНОЇ ГРУП.

 

Селекційна ознака Актуальність та значення селекційної ознаки
Зернові гібриди Силосні гібриди
Високорослість Зазвичай – не бажана ознака Вкрай бажана ознака
Ремонтантність (stay green) Ознака, що не є обов’язковою Критично бажана ознака
Скоростиглість Важлива для врахування при виборі гібридів Важлива для врахування при виборі гібридів
Енергія початкового росту Бажана ознака Бажана ознака
Холодостійкість (ранні сходи) Бажана ознака Бажана ознака
Стійкість до полягання Важлива ознака, яка може бути забезпечена за рахунок підвищення вмісту лігніну Критично важлива ознака з огляду на високорослість, проте без збільшення вмісту важкоперетравного лігніну
Одночасність цвітіння волоті та качанів Критично бажана ознака Критично бажана ознака
Еректоїдність листя Ознака, що не є обов’язковою Вкрай бажана ознака стійкості до загущення посівів
Тип зерна Принципового значення не має В зерні кременистого типу крохмаль скловидного типу, з якого близько 50% – бажаний для ВРХ – байпасний.
Віддача вологи Критично бажана ознака Не бажана ознака
Стійкість до стресів Критично бажана ознака Критично бажана ознака
Резистентність проти бактеріозу Критично бажана ознака Критично бажана ознака
Резистентність проти фузаріозу Критично бажана ознака Критично бажана ознака
Резистентність проти білі Бажана ознака Бажана ознака
Резистентність проти пліснявки Бажана ознака Бажана ознака
Резистентність проти сажки Критично бажана ознака Критично бажана ознака
Врожайність вегетативної маси Не має значення Критично бажана ознака (чим більше – тим краще)
Врожайність зерна Критично бажана ознака Вкрай бажана ознака
Співвідношення зерно/стебло Не має значення Качан має становити близько 50%
Вихід сухої речовини Принципового значення не має Критично важлива ознака (чим більше – тим краще)
Перетравність органічної речовини Принципового значення не має Критично важлива ознака (чим більше – тим краще)
Вміст у сухій речовині силосу:
Сирого протеїну Не має значення Важлива ознака (бажано 75 – 85 г/кг)
Розчинного сирого протеїну Не має значення Важлива ознака (бажано 42 – 60 г/кг)
Перетравного протеїну Не має значення Важлива ознака (чим більше – тим краще)
Сирого жиру Не має значення Важлива ознака (бажано 25 – 35 г/кг)
Сирої клітковини Не має значення Важлива ознака (бажано 180 – 200 г/кг)
Цукру Не має значення Важлива ознака (бажано 10 – 30 г/кг)
Лігніну Не має значення Бажаний вміст у рослині при збиранні врожаю – до 6%
Крохмалю Не має значення Важлива ознака (бажано 320 – 400 г/кг)
Байпасного крохмалю Не має значення Вищий відсоток – менші ризики ацидозу
Нейтрально-детергентної клітковини Не має значення Важлива ознака (бажано не менше 370 г/кг)
Кислотно-детергентної клітковини Не має значення Важлива ознака (бажано не більше 220 г/кг)
Обмінної енергії Не має значення Критично важлива ознака
Чистої енергії лактації Не має значення Критично важлива ознака
Потенціал виробництва молока, л/т* Не має значення Критично важлива ознака

*1л молока = 3,13 мДж

 

Потреба у вираженості селекційних ознак кукурудзи для ефективного виробництва зерна та силосу суттєво відрізняється майже по 50% біологічних та продуктивних ознак, та по всіх, без виключення, якісних ознаках. Саме цим продиктована необхідність у прискіпливому, професійному підборі гібридів для використання у якості силосної групи.

 

На питання: чи можливо отримати високий врожай кукурудзи і якісну силосну масу, селекціонери і технологи компанії ТОВ АПК «Маїс» відповідали однозначно – це можливо, гібриди Моніка 350 МВ, ДН Берека, ДН Аншлаг – лідери серед гібридів універсального напрямку використання.

IMG_0296

Ці гібриди за будь-яких кліматичних умов формують прийнятні стабільні врожаї. За сприятливих умов вони здатні забезпечити урожай в 750 і більше центнерів з гектара силосної маси, а за екстремальних – різко не знижують його. Скільки конкретно? Це гарантованих 500 ц/га. Останнім часом саме такі стабільні гібриди відіграють все більшу роль.

Аншлаг-1Слід відмітити, що і Моніка, і ДН Берека, і ДН Аншлаг формують потужну листостеблову масу і мають достатньо кормових одиниць. Нерідко в аграріїв виникає ситуація, коли силосу заготовлено достатньо, а в полі ще стоять силосні гібриди. Якщо вони нашої селекції, то їх через певний час можна збирати на зерно з вологістю 17-19%.

Серед представлених гібридів безсумнівним лідером є гібрид ДН Аншлаг (ФАО 420), який має високу енергію початкового росту, ремонтантний, стійкий до стресів, до основних захворювань. Гібрид ДН Берека (ФАО 390) також ремонтантний. Його високі силосні показники засвідчила міжнародна лабораторія групи компаній АгроВет Атлантик. Добре зарекомендував себе і відомий високоврожайний універсальний гібрид Моніка 350 МВ (ДІ Зернових культур НААН України ), до речі, національний стандарт в групі середньостиглих гібридів. Загалом же рекомендуємо створювати конвеєр із 3-4 гібридів різних груп стиглості, тоді і ризик зменшується, і збирання йтиме послідовно.

DSC_1562Названі гібриди характеризуються швидким стартовим ростом рослин, добре реагують на покращення умов розвитку – внесення мінеральних добрив. Відрізняються високою стійкістю до вилягання (9 балів), що зумовлює можливість більш пізнього збирання без значних втрат урожаю. Відзначаються високою стійкістю до ураження найбільш шкодочинними хворобами – пухирчаста, летюча сажка, фузаріозні гнилі та пошкодження кукурудзяним метеликом. ДН Аншлаг формує високий врожай зеленої маси (700 ц/га) з підвищеним вмістом сухої речовини та протеїну, що дозволяє отримувати високоякісний силос. Це добрі надої молока і привіси.

Переваги використання силосної кукурудзи

ТОВ АПК «Маїс»

за даними ТДВ «Русь», с. Гельмязів

 Золотоніського району Черкаської обл.

  • Високий потенціал продуктивності (співвідношення зерно/вегетативна маса та, відповідно, – вихід сухої речовини з 1 га);
  • Висока перетравність та засвоюваність поживних речовин;
  • Суттєве зниження ризиків ацидозу за рахунок збалансованості поживних елементів
  • Збільшення надоїв молока та приростів живої маси при одночасному здешевленні раціонів годівлі за рахунок зменшення частки дорогих зернових компонентів.

БІОЛОГІЧНІ, КІЛЬКІСНІ ТА ЯКІСНІ ПАРАМЕТРИ ГІБРИДІВ КУКУРУДЗИ СИЛОСНОЇ ГРУПИ

Показники Моніка 350 МВ ДН Берека ДН Аншлаг
Група стиглості (ФАО) 350 390 420
Стійкість до стресів 8 8 9
Ремонтантність 9 9 9
Врожайність, ц/га 650 650 670
Характеристики сухої речовини силосу
Перетравний крохмаль, г/кг 265 267 285
Перетравність органічної речовини, % 72,5 72,3 73,9
Перетравність NDF, г/кг 491 494 436
Потенціал виходу молока з сухої речовини, л/т 1800 1915 1980
  • Розрахунки наведені в л з 1 т сухої речовини

Ось якими думками поділилися сільгоспвиробники, які вже не один рік є партнерами ТОВ АПК «Маїс».

ВасильченкоМикола Васильченко, директор агрофірми  «Маяк» Золотоніського району Черкаської області, Герой України.

Наше господарство виходить на тисячу корів високопродуктивного дійного стада. Середній удій на кожну корову 9 тисяч кілограм молока у рік. Без поживних кормів цього б не досягли. Для силосної кукурудзи випробували гібрид «Аншлаг». Приємно поглянути на це диво – зелений ліс, жодного сухого листочка. Лабораторні аналізи показують результат, що вміст сухої речовини становить 37%, а перетравність органічної речовини -73,9%. Тим, хто займається тваринництвом, кращої зеленої маси на силос від «Аншлагу» годі шукати. Я в обов’язковому порядку його беру. При цьому, маючи врожайність силосу 670ц/га, я вивільняю 200 га землі  під інші культури.

БашовийМикола Башовий, регіональний агроном ТОВ «Згода» Добровеличківського району Кіровоградської області.

Круглий рік годуємо з ями більше 1000 голів  ВРХ. Тому дуже цінуємо якісну силосну кукурудзу. Вже заготовили силос. Сіяли гібриди компанії «МАЇС» ДН Берека і ДН Аншлаг і дуже задоволені. Планували закласти 21 тис т з 460 га. План виконали, а кукурудза ще залишилася на полі: урожайність перевищила наші розрахунки, тому решту залишили на зерно. Досі використовували тільки іноземну селекцію і приблизно з такою ж урожайністю, але за зовсім інші гроші, з різницею у 4-5 разів. Якість продукту чудова. І це при тому, що весна була прохолодною, потім йшли дощі, а згодом посуха сягала 34 градусів. Кукурудза МАЇСУ все одно показала себе якнайкраще. Я упродовж багатьох років як агроном пропустив через свої ділянки багато гібридів, довго працював із іноземною селекцією. Там багато гідних різноманітних зразків, якими і зараз цілком задоволений. Але коли зустрічався з найкращими гібридами, захоплювався ними, завжди у глибині душі залишалася гіркота: невже українська селекція теж не може створити такого? Щасливий, що такий час настав. Адже переконався, що такі гідні гібриди є і у наших виробників. Бачу енергію, з якою працюють селекціонери, був на заводі компанії «МАЇС» – його надсучасне обладнання не поступається європейському, а то й випереджає. Переконався, що схожість насіння МАЇСУ не менша 98%, це навіть більше за іноземні показники. Дуже зручно, що нові гібриди продукують наші найближчі партнери. До них завжди можна легко звернутися із запитанням, за консультацією, і знаю, що отримую відверту, чесну відповідь, об’єктивну пораду. На наших очах руйнуються стереотипи, за якими ми дивувалися всьому іноземному, ніби кращому. Тепер бункер і чіткий розрахунок часто доводить перевагу нашого, українського.

ГригоренкоВалерій Григоренко, директор ТДВ «Русь» Золотоніського району Черкаської області.

Нинішній Гельмязів – це аграрне виробництво, яке починаючи з 2016 року, динамічно розвивається, переводиться на ефективні світові технології. Наше підприємство сьогодні – це тваринницькі приміщення, що реконструюються, молочне стадо, генетичний потенціал якого кардинально поліпшується і безкраї лани кукурудзи заввишки понад 3,5 м як основа міцної кормової бази. У 2016 році ми зробили ставку на силосні гібриди компанії  «МАЇС», заклали силос за технологією австрійської фірми «Шауманн» і вже протягом 3 місяців від початку згодовування нового силосу отримали прибавку добових надоїв на рівні 5-7 кг. При цьому відсоток дорогих енергетичних та білкових концентратів у раціонах корів вдалося знизити до 32-35% в залежності від фази лактації корів. Ми використовуємо спільні генетичні напрацювання «МАЇСУ» та інституту зерно-виробництва степової зони з Дніпропетровська. Вчені разом з відділом селекції «МАЇСУ» створили кілька вітчизняних гібридів силосної кукурудзи, серед яких ми для початку обрали «Аншлаг». На наше глибоке переконання «ДН Аншлаг» є одним з найкращих на ринку України, не поступаючись дороговартісним (дорожчим у рази) гібридам іноземної  селекції. Цьогоріч на наших полях врожайність «Аншлагу» коливалася від 600 до 670 ц/га. Це означає для нас, що «Аншлаг» і наступного року залишиться основою нашої силосозаготівлі, хоча ми бачимо доцільність у тому, щоб частково використати також такі силосні гібриди «МАЇСУ» як «Моніка» або «Берека». Ми сподіваємося, що маючи різні показники скоростиглості (ФАО відповідно 350 та 390, проти 420 у «Аншлагу») «Моніка» та «Берека» знімуть напруженість ризиків впливу можливих несприятливих погодних періодів, дадуть більшу свободу вибору фази скошування та дозволять розосередити у часі період заготівлі силосу найвищої якості.

 

ОсадчийСергій Осадчий, генеральний директор компанії «Маїс»

Ми хочемо вкотре акцентувати увагу на продукції нашого виробництва. Щоб партнери розуміли, яку перевагу має той чи той гібрид, ще раз проаналізували його характеристики, познайомились з відгуками професіоналів, які вже висівали наші гібриди. Адже молоко в корови на язиці — що згодуєш, те й отримаєш. Це вже аксіома.

Наша компанія відсвяткувала 25-річчя присутності на українському ринку. Діяльність її була стабільною, компанія постійно розвивалася. За цей час ми маємо власну селекцію, а це 10 зареєстрованих гібридів, 4 проходить державне сортовипробування і 20 готових до реєстрації. Компанія «Маїс» сьогодні — це висока якість в кожній насінині та прийнятна ціна за посівну одиницю. Гібриди імпортної селекції коштують дорого. А наші гібриди не поступаються ні за якістю, ні за врожаєм іноземним, але мають прийнятну для українського аграрія ціну. Ми працюємо з різними виробниками, проте основний наш покупець — це великі і середні підприємства, які нам довіряють.

У компанії багато планів на майбутнє, серед пріоритетних — доведення лінійки гібридів до 50, які будуть відповідати зростаючим вимогам українських аграріїв, стабільний розвиток, підвищення професійності. Також мріємо далі розвивати суміжні напрями діяльності: працювати над розвитком молочної ферми, садівництвом, горіхівництвом, виробництвом соків прямого віджиму.