День квітучого саду в «Маїсі»

DSC_5044 Такого дива годі десь побачити. У пасхальні дні на придніпровських долах поблизу села Топилівка, що на Чигиринщині, поряд з безмежними водними просторами Кременчуцького водосховища, пінилось безкрає море яблуневого квіту. То сад «Маїсу» розкрив свої чари з біло-рожевих пелюсток і тичинок, аби отримати від трудівниць-бджілок продуктивний пилок для нового врожаю соковитих яблук, які за висновками учених-помологів входять до десяти найпотрібніших людям плодів.


DSC_5407Сергій Миколайович Терещук
, голова ради директорів групи компаній «Маїс» пишається своїм творінням, відомим тепер черкащанам і всій Україні. Представники обласних засобів масової інформації найперше поцікавились, чому вибір припав на цю місцину.

– Років за двадцять тому у селі Боровиця, – повів мову Сергій Миколайович, – був найбільший в області сад. Ми вирішили продовжити добру традицію. Поряд чудова дніпровська вода. Вона тут м’яка і надзвичайно корисна для саду. Важливим фактором є також дніпровські вітри. Провівання гілля зменшує кількість хвороб, а відповідно обробок хімічними препаратами. Починали з невеликих площ, а нині це вже 170 гектарів. Останні 20 посадили цьогоріч. Це новинка світової науки – імунно-стійкі сорти, що не вражаються хворобами, мають надзвичайно високі смакові властивості. Отже заклали біологічно чистий, елітний сучасний сад.

 

- Наскільки важливо не відставати, відслідковувати і своєчасно застосовувати новітні технології?

– Це надзвичайно актуально. Без сучасних технологій, без їх невідступного дотримання жодна з країн Європи, скажімо та ж Польша, не зможе конкурувати зі своєю продукцією на світових ринках. Ми застосовуємо біологічні засоби захисту рослин і в саду, і на полях, щоб менше використовувати хімії. Звичайно, старанна людська праця, сприятливі кліматичні умови теж важливі для отримання якісної продукції. Сьогодні ви познайомитесь з виробництвом соку «Найсік». З чистого, соковитого яблука прямим віджимомотримуємо такий же смачний і чистий напій, рекомендований для вживання навіть дітям з трьохрічного віку.

DSC_5166-Для сучасних технологій потрібні підготовлені виконавці…

– А в нас так і є. Садом постійно займаються глибоко знаючі справу фахівці. Вже після різдвяних свят розпочинаємо обрізку дерев. Крону кожної яблуньки треба читати як книгу, прибрати зайві пагони та гілки уміло і правильно. У холодну пору – це нелегка робота. Для цих працівників ми збудували будиночок, де можна обігрітись, пообідати чи просто попити чаю. На збирання яблук залучаємо додатково працівників. Без них не обійтися, бо йдеться про 6-7 тисяч тонн плодів, які потрібно бережно, не пошкодивши зняти у стислий термін осені. Працю цих людей, механізаторів, які обробляють сад у весняно-літній період, ми цінуємо і дякуємо їм. Відзначу також команду досвідчених агрономів, які працюють не по шаблону, постійно в пошуку елементів вдосконалення сучасних технологій.

DSC_5491

- Окрім цілющих плодів місцеве населення задоволене також?

– А як же. Найперше, люди мають роботу, достойну заробітну плату, захищені відповідним соціальним пакетом. Це з одного боку, а з іншого іде наповнення коштами сільських бюджетів, що дозволяє розвиватися місцевим громадам.

На завершення поділюсь іще одним секретом – в саду має панувати тиша, спокій і доброзичливий настрій. Кожну яблуньку потрібно любити, плекати. Тоді й результат буде гарним.