Чемпіони врожайності в умовах аномальної засухи

 Зміни кліматичних умов змусили агровиробників переглядати технології вирощування культур і, насамперед, палітру стабільних, адаптованих до стресових умов гібридів, строки і густоту висіву та технологічні процеси загалом.

Весна 2016 року ще раз підтвердила незворотність цієї тенденції. Погодно-кліматичні умови таки змінюються: після зими різко настало літо, а тієї перехідної весни, до якої звикла більшість аграріїв, уже немає. Тому вирощування культур супроводжується постійними стресовими умовами — спочатку дещо холодно і не вистачає потрібних теплових температур, а далі рослини підпадають під жорсткий вплив посух та підвищених температур. Дуже чутливо на всі ці несприятливі обставини реагує кукурудза, врожайність якої залежить саме від вибору гібридів та вміння правильно їх вирощувати. Нині у кукурудзівництві успіх справи вирішує вдало обраний найсучасніший гібрид, що може протистояти таким викликам.

С. Терещук – голова ради директорів групи компаній «Маїс»:

DSC_2398- Життя покращується в результаті щоденних зусиль кожного з нас. Підсумкові перемоги можливі, коли ми разом, власними ініціативами та діями творимо своє майбутнє. «Маїс» – одна з найбільш динамічно зростаючих українських компаній аграрного сектору. Все, що ми виробляємо, робиться людьми і для людей. Наша компанія 25 років займається виробництвом сільськогосподарських культур та селекцією насіння. Дякуємо всім партнерам, які пройшли цей шлях разом з нами. Ми високо цінуємо довіру до нас і вважаємо її ключовим чинником успіху компанії.

Постійний моніторинг ринку насіння кукурудзи свідчить, що останнім часом набирає сили тенденція до прориву гібридів українських селекціонерів. Ще п’ять років тому частка іноземної селекції в посівних площах кукурудзи в Україні, порівняно з вітчизняною, становила співвідношення 70:30. Нині досягнуто балансу — 50:50. І це не межа, — з часом вітчизняна селекція домінуватиме.

Основні фактори, що можуть сприяти стрімкому зростанню ринкової частки вітчизняної селекції, — це висока жаро та посухостійкість, стабільний врожай і належна вологовіддача. Якраз останній якості поки що віддає перевагу частина господарників. Маїсівські селекціонери разом з науковцями України зосередились на розв’язанні цих проблем і вже мають позитивні відчутні зрушення. Важливо й інше. З кожним роком аграрії пересвідчуються у прибутковості гібридів від агропромислової компанії «Маїс». І це сформувало зростаючий попит на гібриди різних груп стиглості. Тому спеціалісти компанії впродовж останніх трьох років збільшили виробництво високоякісного насіння на 100 відсотків і нинішнього року дещо змінено підхід до продажу продукції. Реалізація здійснюється лише через дистриб’юторів.

Переваги української селекції

НовийВраховуючи потреби аграріїв, з 2009 року селекціонери «Маїсу» почали працювати над створенням нових гібридів, які б повною мірою задовольняли попит партнерів. Тож результатом став перший новітній гібрид Новий (ФАО 330) із середньостиглої групи, який був занесений до Держреєстру у 2012 році».

Але ж сучасний прогрес дуже стрімкий, і той, хто хоче бути лідером на ринку, повинен відповідати зростаючим вимогам українських аграріїв. І ось на 2017 рік портфель компанії містить гібриди кукурудзи починаючи від ФАО 180 до 420. Зокрема, до останньої групи належить гібрид ДН Аншлаг, який створено для отримання високоякісного силосу.

Нині, найпопулярнішим гібридом серед кукурудзівників є Моніка 350 МВ. У групі середньостиглих він найкращий серед вітчизняного асортименту — його визнано національним гібридом-стандартом. Але ж в країнах Європи продуктивне життя гібридів триває до шести років, потім на їхню заміну виводять новітні — урожайніші, з підвищеною стресостійкістю. Тому Моніку незабаром замінить новий гібрид — Платинум (ФАО 340). Він пройшов два роки сортовипробування і за результатами наразі перевершує всі сподівання авторів як щодо врожайності, так і щодо вологовіддачі. Найближчим часом очікуємо його виходу на велику агроарену.

Перевага селекції «Маїсу» полягає в тому, що під час сортовипробування компанія паралельно закладає первинні ланки насінництва.

Чимало кукурудзівників відчули переваги вітчизняної селекції. У багатьох рівень їхньої урожайності не поступається зарубіжним аналогам, а за стресостійкістю вони кращі. Це пов’язано з тим, що більшість компаній для насінництва ввозять вихідні батьківські лінії з інших країн, у яких клімат дещо схожий з нашим. Отримані таким чином гібриди F-1 все ж не повністю адаптовані до наших умов, тоді як вітчизняна селекція максимально пристосована до стресових факторів різного характеру.

В 2016 році врожай кукурудзи по південним областям України був вкрай низьким, оскільки качани не наповнились зерном і, потрапивши під вплив серпневої посухи не набрали маси.
DSC_1562Отже, постає питання: чи можливо отримати високий врожай кукурудзи за таких умов не використовуючи поливних систем? Селекціонери «Маїсу» переконані, що це можливо, гібриди ДН Гарант, Новий, ДН Берека, ДН Аншлаг – чемпіони врожайності в екстремальних умовах, у них завжди 100% запилення.

Ці гібриди за будь-яких кліматичних умов формують прийнятні стабільні врожаї. За сприятливих умов вони здатні забезпечити урожай в 12 і більше тонн з гектара, а за екстремальних – різко не знижують його. Скільки конкретно? Це гарантованих 7-8 т/га. Останнім часом саме такі стабільні гібриди відіграють все більшу роль. Тоді як раніше всі хотіли лише рекордних.

Слід відмітити, що ДН Берека і ДН Аншлаг гібриди універсального використання: на силос, і на зерно. Вони формують потужну листостеблову масу і мають достатньо кормових одиниць. Нерідко в аграріїв виникає ситуація, коли силосу заготовлено достатньо, а в полі ще стоять силосні гібриди. Якщо вони нашої селекції, то їх через певний час можна збирати на зерно з вологістю 15-17%.

Названі гібриди характеризуються швидким стартовим ростом, добре реагують на покращення умов розвитку – внесення оптимально – мінімальної кількості мінеральних добрив. Відрізняються високою стійкістю до вилягання (9 балів), що зумовлює можливість більш пізнього збирання без значних втрат урожаю. Відзначаються високою стійкістю до ураження найбільш шкодочинними хворобами – пухирчаста, летюча сажка, фузаріозні гнилі та пошкодження кукурудзяним метеликом. ДН Берека вирізняється досить високою посухо- і жаростійкістю (9 балів). Формує високий врожай силосної маси (60,0 т/га) з підвищеним вмістом сухої речовини та протеїну, що дає змогу збільшувати надої молока.

Відгуки партнерів-практиків

Здебільшого під час планування вирощування кукурудзи орієнтуємось на складні погодні умови, зазначає Анатолій Рябець, директор СТОВ «Україна» Чорнобаївського району, – тож ми налаштовуємось на те, що наступний аграрний сезон буде непростий, навіть ще посушливіший. Виходячи з цього, робимо ставку насамперед на вибір гібридів, у яких генетично закладена стійкість до несприятливих факторів. Так, найстабільніші гібриди за врожайністю й вологовіддачею в умовах нашого господарства – це Новий і Моніка 350 МВ. За останні п’ять років вони показали найкращу пластичність. Цього аграрного сезону Моніка забезпечила понад 117 ц/га, а гібрид Новий 110 ц/га при вологості 16%. За словами Анатолія Рябця, господарство не змінюватиме традиційний підхід до протистояння стресовим факторам і налаштоване на й надалі співпрацювати з «Маїсом».

Директор СТОВ «Україна», Анатолій Рябець обговорює перспективи майбутнього урожаю кукурудзи з комерційним директором Сергієм Пасєкою.

Директор СТОВ «Україна», Анатолій Рябець обговорює перспективи майбутнього урожаю кукурудзи з комерційним директором Сергієм Пасєкою.

Микола Башовий, регіональний агроном ТОВ «Згода», Христинівський район:

Круглий рік годуємо з ями більше1000 голів ВРХ. Тому дуже цінуємо якісну силосну кукурудзу. Вперше сіяли минулого року гібриди компанії «Маїс» ДН Берека і ДН Аншлаг і дуже задоволені. Планували закласти 21 тис т з 460 га. План виконали, а кукурудза ще залишилася на полі: урожайність перевищила наші розрахунки, тому залишили дещо на зерно. Досі використовували тільки іноземну селекцію і приблизно з такою ж урожайністю, але за зовсім інші гроші, з різницею у 4-5 разів. Якість маїсівського продукту чудова. І це при тому, що весна була прохолодною, потім йшли дощі, а згодом посуха сягала 34 градусів. Кукурудза «Маїсу» все одно показала себе якнайкраще.

«Щороку незалежно від складних погодних умов, наші партнери отримують одні з найвищих урожаїв кукурудзи. Пояснення цьому доволі просте: вдалий вибір гібридів, що характеризуються високими показниками врожайності і вологовіддачі та дотримання технології вирощування – зазначив Сергій Пасєка – комерційний директор ТОВ АПК «Маїс».

Кожен гібрид має свої особливості. Строки сівби суттєво впливають на проходження фізіологічних процесів у рослинах, від них залежить повнота, дружність, своєчасність сходів, формування оптимальної густоти стояння рослини, що в кінцевому результаті позначається на продуктивності. В нашій компанії проводяться дослідження посівів з різними термінами, густотами та по різних попередниках. І це дає нам підстави в кожне господарство рекомендувати гібриди, що забезпечать максимальний економічний ефект.