Райське творіння людського розуму

DSC_5160І це не вигадка. На 170 гектарах колись малопродуктивних земель у селі Топилівка, що на Чигиринщині, всіх захоплює диво-сад. Про сьогодення і перспективи розвитку одного із провідних виробництв «Маїсу» розповідає заступник генерального директора Олександр Самойленко.
— Олександре Тарасовичу, успіх кожної справи у кінцевих результатах.
— Безумовно. Наші яблука і соки популярні в Україні. Їх реалізують у національних мережах супермаркетів, зокрема в Києві, а також в областях – Сумській, Дніпропетровській, Полтавській, Харківській, Кіровоградській. І звичайно, робимо все, щоб задовольнити сповна потреби жителів своєї області.
— Давайте нагадаємо читачам, як йшли до цього.
— Наш шлях до вершин садівництва був нелегким. Сад заклали практично у чистому полі, де не було ніякої інфраструктури: ні води, ні доріг, ні електрики. Зараз тут райське творіння людського розуму.Наша компанія зуміла реалізувати у цій придніпровській долині європейський досвід, свої амбітні плани й проекти. І створила найкращий сад в області. У ньому нині понад 400 тисяч дерев кращих світових сортів. Середня урожайність уже вагома – 400 центнерів з гектара. У державі вона на рівні 120 центнерів. Ми переконані, майбутнє — за промисловим садівництвом.
Ми перші в Україні стали на шлях впровадження біологічних засобів захисту дерев. Використовуємо напрацювання вітчизняної науки у поєднанні з імпортними компонентами. За всі роки роботи підприємства експертами не було виявлено жодного разу у плодах залишків хімічних засобів захисту.
IMG_5228— Розкажіть про новинки. Над чим працюєте зараз.
— Ми прагнемо частину саду сертифікувати як органічне виробництво. Для цього на 21 гектарі у нас уже піднімається сад імунних сортів. Тобто генетично стійких до хвороб борошнистої роси і парші.
Для того, щоб радувати покупців смачними ароматними яблуками, ввели в експлуатацію фруктосховище із регульованою атмосферою. Тут кисень заміщується атмосферним азотом. При заданій температурі охолодження плоди зберігаються ніби щойно зірвані протягом 12 місяців.
Для розширення асортименту продукції ягідних культур цьогоріч закладаємо плантації малини, смородини, ожини, аґрусу.
Найсік— Соки «Найсік» стали улюбленими. У чому їх цінність?
— У їх складі немає ніяких хімічних компонентів — ні цукру, ні стабілізаторів, ні ароматизаторів. Поряд з чисто яблучним соком виготовляємо й соки з додаванням свіжовижатих буряків, моркви, гарбузів, малини, суниці. Цінність такої продукції в тому, що вона містить у своєму складі всі природні й необхідні для людини мікроелементи, вітаміни, фруктозу. Підтвердженням високої якості стало визнання їх торік переможцями Національного конкурсу у чотирьох номінаціях.