Грядуть кардинальні зміни у рослинництві

Олег Калінчук, заступник гендиректора ТОВ «АПК «Маїс»:

DSC_4459
– Олеже Івановичу, що нового буде у рослинництві нинішнього року?

– Починаємо експериментувати з безвідвальним обробітком ґрунту. Для цього купили спеціальні агрегати, які роблять глибоке рихлення без обороту пласта. В такий спосіб спробуємо вирощувати кукурудзу на 300, а також сою на 200 гектарах.
Така технологія дозволить здешевити затрати. За належної врожайності збільшимо прибуток. Технології і мінеральні добрива доводиться теж корегувати. Скажімо, замість аміачної селітри переключаємося на КАС (карбамідно– аміачну суміш). Її вносять оприскувачем, а це ефективніше і швидше. Частину мінеральних добрив завозимо з Польщі. Вони хоч дорожчі, але якісніші. У їх складі достатньо сірки, яка є посередником кращого засвоєння рослиною поживних речовин.
– Чи змінюєте у нинішньому році стратегію виробництва гібридного насіння кукурудзи?
– Ми зацікавлені працювати з транснаціональною компанією Монсанто, на долю якої припадає майже 40 відсотків світового ринку насіння. Її фахівці постійно експериментують. Так, традиційне міжряддя кукурудзи 70 см, у них 60. Ми теж спробували. За рахунок збільшення густоти кукурудзи на гектарі одержали більший урожай. Плануємо 160 гектарів землі у Гуляйгородку, де кілька років вирощували кукурудзу, відвести під пари. Даємо «відпочити» землі. Збільшимо площу поливу: до 3000 гектарів додамо ще кількасот.

DSC_4012
– Керівництво компанії заявляє про кардинальні зміни у рослинництві. Про що йдеться?
– Все більше уваги приділяємо мікроелементам та стимуляторам росту рослин. Купуємо міні– лабораторію і будемо самі проводити тканинну діагностику. Зовсім новим стане запровадження системи Cropio, яка дозволить оперативно здійснювати супутниковий моніторинг стану посівних площ, автодокументування, планування сільськогосподарських операцій. Система GPS, підключена до Cropio, визначатиме, скільки вносити мікроелементів, мінеральних добрив, показуватиме стан вологості посівів, прогнозуватиме майбутню урожайність. Словом, це справді кардинальні зміни у проведенні сільськогосподарських операцій на науковій основі.