Насіннєвий завод «МАЇСУ» – вибір світового і надбання власного досвіду

DSC_90012DSC_8393

В Україні – це найбільший завод, де можна підготовити до посіву насіння найвищого ґатунку майже всіх сільськогосподарських культур. Проте агропромислову компанію «МАЇС», якій цьогоріч виповнюється 25 років, прославило насінництво кукурудзи. І завод на завершальному етапі боротьби за світову якість свого продукту докладає колосальні зусилля,  вкладає кошти і працю.

Про те, як творили завод, про його нинішні можливості розповідає генеральний директор ТОВ АПК «МАЇС» Сергій Степанович Осадчий:

– Розпочинали свою  справу з фахівцями фірми з світовим брендом «Піонер» (США). Американці прийшли зі своїм обладнанням. Ми до всього приглядались, слухали, разом на околиці села Білозір’я побудували свій перший завод. У процесі становлення понабивали собі гулі. Наші партнери не дуже довіряли нам, возили зерно на калібровку у Рівне на завод до Володимира Плютинського. Довелось продати завод французькій компанії «Євраліс». Зробили це на умовах, що вони на якийсь час поступляться нам ексклюзивом на генетику. Згодом стало ясно, що оплата за їхні послуги для компанії занадто висока.

І ми, знаючи вже все, що нам треба, розробили концепцію свого бачення, яким має бути наш завод. Вирішили спочатку збудувати невеликий калібрувальний цех. Головним тут стала наша новинка. Ми докорінно змінили технологію. Традиційно на насіннєвих заводах калібровку будують вверх. На висоту 30 метрів подають насіння і воно поступово опускається вниз, очищається, калібрується, а в кінці отримують продукт. Ми технологічний процес розгорнули горизонтально. Тепер на кожному етапі можна зупинитись, виправити що треба, внести зміни. Цим технологічним і ефективним кроком отримали якісну продукцію. Експеримент на невеликому калібрувальному обладнанні виправдав себе. Ще і ще раз вивіривши все, за два роки збудували новий завод – найбільший в Україні.

DSC_8355

DSC_8377-восстановлено DSC_8319

Роман Павловський, головний технолог заводу:

– Для досягнення європейських стандартів якості ми постійно модернізуємо завод. Протягом 2013-2014 років розширено цехи сортування, обмолоту та приймального відділення, встановлено обладнання фірми KEITH Walkingfloor США. Все це сприяло збільшенню продуктивності підприємства. На обладнанні данської фірми CIMBRIA успішно працює цех калібрування кукурудзи потужністю 6-8 тонн за годину (300-400 посівних одиниць готової продукції). Встановлено сучасний фотосепаратор, який за допомогою датчиків і камер здійснює сортування зернини за кольором, структурою, розміром, формою. Він розпізнає навіть незначні відмінності, що не можуть бути ідентифіковані людським оком. Жодна інша технологія в світі не має подібної якості очищення.

На завершенні калібрувального процесу підготовлене насіння потрапляє на автоматизовану лінію «CONCETTI» продуктивністю 700 посівних одиниць за годину.

DSC_8311

На території заводу діє два склади – холодильники загальною площею 2500 м3 для зберігання насіння кукурудзи в теплу пору року.

Всі етапи виробництва насіння супроводжуються контролем в лабораторії. На кожному з них беруться зразки для досліджень. Технологічні процеси, які впливають на якість, проходять жорсткий контроль, аналогічний тому, який діє на підприємствах Європи. Зразки кожної партії насіння перевіряються Державною насіннєвою інспекцією у повній відповідності з державними стандартами.

Про визнання найвищих можливостей заводу свідчить те, що насіння такі світові лідери, як «Монсанто», «Лімагрейн», «КВС, «РАЖТ» виробляють на заводі компанії ТОВ АПК «МАЇС». Так само компанія співпрацює з великими вітчизняними холдингами і дрібними господарствами, для яких спеціально додатково протруює посівний матеріал.

На постійній основі на насіннєвому заводі працює 104, а в сезон приймання – 450 осіб. У період заготовки 2015 року було прийнято 25 тис. тонн кукурудзи в качанах, відкалібрувано і розфасовано 500 тис. посівних одиниць. Але і це не вершина. «МАЇС» в пошуку, відстежує досягнення науки і техніки у галузі насінництва, щоб використати їх у своєму виробництві.

«МАЇС» впевнено розвивається далі.