«Маїс» робить ставку на власні сили і простягає руку допомоги іншим

В одній з найбільших агрокомпаній, що є візитною карткою Черкащини традиційно підбивають підсумки року, що минає. Усе як завжди: проблеми, здобутки, перспективи на майбутнє. Та є гіркий присмак у цьому щорічному передсвятковому підбитті підсумків: важкі часи, що переживає країна, позначаються і на повсякденні мирних аграріїв.
Нестабільність економіки й погоди – головні «вороги» маїсівців
Економіку України лихоманить. Ще б пак: на початку року – революція Гідності, потім і дотепер – неоголошена війна з російським тероризмом. Нестабільність загальної ситуації позначається і на діяльності аграріїв, хоч це, мабуть, наймиролюбніша професія: курс долара тягне за собою, з одного боку, ріст витрат, з іншого, стримує попит. Сільгоспвиробники бояться витрачати кошти на насіння, чекають вигідної ціни на товарне зерно. Пальне, газ, енергоносії, а головне – батьківські лінії насіння та засоби захисту рослин дорожчають, бо напряму залежать від курсу валюти. Тож собівартість продукції «Маїсу» зростає, і в цих умовах його фахівцям доводиться шукати непростий баланс між власними інтересами та інтересами потенційних покупців.
– Нам треба знайти «золоту середину» й таку ціну на свій товар, яка б задовольнила б і нас, і сільсгоспвиробників, – кажуть менеджери компанії. – Ми застосовуємо різні системи знижок, щоб заохотити вітчизняних аграріїв. Наші ціни удвічі нижчі, ніж у провідних світових компаній-виробників насіння кукурудзи «Монсанто», «Лімагрейн», KWS та інших. І це при тому, що «Маїс» окрім власних програм, виробляє продукцію для цих компаній, і насіння нашого виробництва в «Монсанто» визнано кращим в Європі. Але, враховуючи інтереси вітчизняного товаровиробника, ми встановлюємо доступні для них ціни. А вже для земляків-черкащан і взагалі передбачили окрему програму найвигідніших цін на продукцію.
Свої корективи вносить і погода, зрештою, як для усіх, хто працює на землі. Цьогорічне літо було дуже неоднозначним, у деяких районах Черкащини, зокрема, на лівобережжі – досить посушливим. Тому найоптимальнішим рішенням для тих, хто вирощує кукурудзу, було мати в структурі посівів гібриди з різним ФАО.
– Справжнім бійцем показав себе «Гарант» (ФАО 200), гібрид, який ми створили спільно з Інститутом сільського господарства степової зони м. Дніпропетровська, – кажуть в компанії. – Тому очікуємо зростання попиту саме на нього. І збільшуємо виробництво цього гібриду. Традиційно виробники поважають нашу «Моніку», «Новий», «Берека», що добре себе зарекомендували вже протягом кількох років, цінують й інші гібриди.
У «Маїсу» немає вітчизняних конкурентів
Компанія має більше 1000 постійних партнерів з усіх регіонів України, які купують її продукцію з року в рік. А завоювати авторитет серед сільсгоспвиробників вдається завдяки високій якості продукції. Якість маїсівського насіння відповідає ГОСТам, а за деякими показниками – схожості, енергії росту – навіть їх перевищує.
Щороку виробництво насіння в «Маїсі» нарощують. Цього року, визнають маїсівці, обсяги збільшились на 20 відсотків. Зате вже наступного року тут планують збільшити виробництво майже вдвічі. Для цього «Маїс» гарно попрацював впродовж року і підготував усе необхідне для такого ривка вперед. Нині фахівці компанії досліджують ринок, щоб з’ясувати, які гібриди, з яким ФАО користуються найбільшим попитом.
– Ставку робимо на гібриди власної селекції, зрештою, як завжди, – говорять маїсівці. – Наступного року фаворитами будуть гібриди «Марсер» і «Марліз», теж вироблені нашими селекціонерами. Погодні умови цього року показали, що на ринку мають бути різні види продукції, з різним ФАО. Бо аграрії вже зрозуміли просту істину: в структурі посівів кукурудзи мають бути присутні всі групи стиглості: і ранні, і середньоранні, і пізні. Цього року там, де була посуха, рання група, показала себе значно краще, ніж середньостигла.
Протруєне, затарене в мішки насіння компанія доставляє покупцям в регіони, в господарства, на склади, незважаючи на те, що логістика сьогодні дорога. Тут цінують кожного свого партнера, який купує на 20 гектарів так само, як і того, який купує на 10000 га. З року в рік «Маїс» збільшує кількість регіональних представництв, навчає менеджерський склад і покращує сервісне обслуговування та консультаційний супровід. Усе це вивело «Маїс» в лідери вітчизняного ринку, який змагається тепер зі світовими компаніями насіннєвого ринку, залишивши своїх конкурентів в Україні позаду.
DSC_3911  Сергій Терещук, голова ради директорів групи компаній «Маїс»:
– За три роки ми збудували завод, який зазвичай будують років п’ять-сім. Усе насіння, що ми реалізуємо, підготовлене на власному, сучасному заводі з новітнім обладнанням. За два роки ми взяли кредит близько 200 млн грн. й інвестували у наше виробництво. І цього року закінчили будівництво, встановивши автоматизовану пакувальну лінію «CONCETTI» продуктивністю 700 посівних одиниць на годину.
На 2 тисячах гектарів землі цього року ми зробили зрошення: встановили зрошувальну техніку, поклали труби в землю. Селяни, в яких ми орендуємо землю, вдячні нам за те, що їхня земля зростає в ціні: адже ми вкладаємо в цю землю – зрошення зробили, дефекат внесли, меліорацію ґрунтів провели. За усім цим стоїть зростання якості нашої продукції.
Щороку ми сплачуємо до місцевих бюджетів і в державну казну від 30 до 50 млн грн., якщо врахувати усі нарахування, податки, збори тощо. Ми платимо усю зарплату офіційно, усі нарахування на фонд зарплати, усі працівники соціально захищені. На підприємствах нашої компанії відсутня плинність кадрів, люди працюють по 10-15 років, подекуди і по 20.
Це не означає, що ми можемо спочивати на лаврах. На ринку складна ситуація. Багато підприємств радіють вже тому, що зуміли вистояти. Якщо в усій галузі непросто, не може бути, щоб комусь одному було добре. Ми виробили насіння – а його нема кому купити. Тож йдемо назустріч, когось кредитуємо, комусь надаємо знижку. При розумній економії намагаємося максимально задовольнити зростаючі вимоги наших споживачів.
Від корпоративу відмовились
Попри всі досягнення, попри те, що маїсівці мають чим пишатися, а значить, і мають що святкувати, тут вирішили відмовитися від традиційного святкування Нового року.
Щороку святкування тут влаштовували досить пишне.
– Стараємося влаштувати справжнє свято, бо люди важко працюють весь рік. На день працівника сільського господарства, як правило, у нас святкування досить згорнуте, бо саме в розпалі сезон збору врожаю. Тому зазвичай все відбувається в кінці року. Це, як правило, великий концерт, хороші артисти, – згадує Сергій Миколайович традиції своєї компанії. – Нагороджуємо кращих по всіх підрозділах: агрономів, менеджерів з продажів, працівників заводу, по «підшефних» селах – у нас їх три – теж організовуємо урочистості. До 20 % працівників отримують цінні подарунки, інші заохочення. Майже всі отримують премії до свята.
Але цього року все інакше. В мирну працю аграріїв втрутилася війна. Керівники усіх підрозділів компанії «Маїс», порадившись, зійшлись на тому, що святкування зараз не на часі.
– По-перше, тому що війна, гинуть люди. Загинув наш друг, Ігор Момот, начальник Навчального центру прикордонників в Оршанці. Сергій Вікторович Пасєка колись служив з ним разом, ми усім колективом дружили з нашими прикордонниками, допомагали один одному, – говорить Сергій Миколайович. – Звісно, що просто нема настрою святкувати. Тому одноголосно нами було прийнято рішення: зібратися в актовому залі, відзначити кращих, поставити цілі і завдання на наступний рік. А на зекономлені гроші краще допоможемо тим хлопцям, що на передовій.
За цей рік «Маїс» понад мільйон гривень віддав на допомогу військовим в АТО. На ці гроші були придбані тепловізор для підрозділу міністерства внутрішніх справ, бронежилети, передавались кошти прикордонникам і черкаському батальйону добровольців. На будівництво школи №5 в Слов’янську, коли за допомогою до керівництва компанії звернулась Черкаська ОДА, «Маїс» перерахував 150 тисяч гривень.
– Ми найперші в області, хто відгукнувся на прохання про допомогу Небесній сотні. Одразу, як усе сталось, ми зібрали й передали 100 тисяч. Щоб кожен відчував свою причетність, то це було оформлено, як передача заробітку кожного працівника, плюс компанія додала решту коштів, щоб набралась потрібна сума. Як є можливість – треба людям допомагати, – вважає Сергій Терещук. – Так само зараз допомагаємо фронту. Ми не воюємо самі, тому маємо допомагати тим, хто воює, віддає життя і здоров’я за незалежність України. Щойно починались події на Сході – за запитом обласного військкомату наші КАМАЗи возили польові кухні, військове спорядження в Донецький регіон. У нас працюють 12 професійних військових – офіцерів, що служили в лавах Радянської армії. Декілька наших працівників наразі служать в зоні бойових дій. Багато прикордонників з Оршанця, йдучи на пенсію, приходили працювати у наші компанію. Тож зв’язок з нашими воїнамим на сході країни ми відчуваємо дуже тісний, а це ще одна причина, чому святкувати не хочеться.
Натомість маїсівці продовжують допомагати армії. Днями до них звернулась за допомогою «Самооборона Майдану». нашим розвідникам на східному фронті потрібна техніка, тож самооборонівці вирішили передати туди ще одне авто. Проте самотужки це зробити важко, от і прийшли до «Маїсу».
IMG_1924Олег Скалько, керівник ГО «Самооборона Майдану»:
– Співпрацюємо з компанією «Маїс» давно. З самого початку цих буремних подій в країні, з перших днів Майдану вони нам допомагають. Жодного разу не відмовили. Варто було лише звернутися, і допомога була завжди. Дуже вдячні їм за це. Допомагали усім: грошима, соляркою, транспортом. Ось нині надали кошти на автомобіль, призначений нашим розвідникам на передовій. Два дні тому звернулися, сьогодні вони вже отримані. Зараз цей автомобіль наповнюється різними комплектуючими, бронелистами, шинами підвищеної прохідності. Тобто, робиться усе, щоб цей джип «Опель-фронтера» був готовий до умов передової.