Французька селекція

Лара П’єраль

      Лара, зважаючи на свій розмір і ранню стиглість плоду, є хорошим сортом для ринку свіжих горіхів. Його розмір також дуже цікавий для ринку, на якому продаються горіхи у висушеній шкаралупі.

      ПЛІД.  Плід великого розміру, ранньостиглий, сорт дуже цікавий для виробництва свіжих горіхів.

     Горіх великого розміру (75% горіхів мають діаметр більше 34 мм), форма куляста з достатньо плоскою основою. Шкаралупа тонка, але міцна, з регулярними боріздками  і достатньо шишкувата. Ядро звичайне біле, але менш світле, чим ядро Франкет. Плід є в середньому 45%-50% від загальної ваги горіха, проте чутливий до річних коливань.

      Ядро Лара має слабо виражений запах і ніжний смак.

    ВИРОБНИЦТВО. Завдяки тому, що плоди утворюються на бічних гілках, плодоутворення відбувається швидко — 4-5 років. Виробничий потенціал високий і складає в середньому 4,5 т/га сухих горіхів.

     ДЕРЕВО. Енергія: середня в зрілому віці. Габітус: напівзведений до зведеного.

    Тип плодоутворення III: на бічних гілках, плоди розташовані уздовж гілок. Дата розпускання бруньок – достатньо рано: перші п’ятнадцять днів квітня або за 10 днів до Франкет. Протер, сорт з цвітінням чоловічої форми в кінці квітня і жіночої форми на початку-середині травня.

       ВІДСТАНЬ ПОСАДКИ. Лара добре адаптований до системи виду шпалер плодових дерев, 8 метрів між рядами і 3,5-4 метри по ряду. Дана структура виглядає як суцільна стіна ряду. Даний спосіб дозволяє раціоналізувати операції по обрізанню гілок, які, в свою чергу, є механічними із застосуванням ножів.

        Запилення ядра є анемофільним, необхідно використовувати обпилюючі сорти, такі як Фернет, Франкет і Ронд де Монтіняк з розрахунку 2-3 дерева/га.

    ОБРІЗУВАННЯ. Даний сорт добре адаптований до формування по осі стовбура. Воно забезпечує розподіл плодоутворення на вторинних бічних гілках уздовж стовбура. Для формування по осі, пагін обрізується залежно від енергії. Що стосується бічних гілок, то згідно експериментам можливо також згинати плодові дерева в перші роки з метою прискорення плодоутворення на бічних гілках і розвитку осі.

       ОБРІЗУВАННЯ З МЕТОЮ ДОГЛЯДУ ЗА ДЕРЕВАМИ. Обрізування гілок необхідне для збереження хорошої якості виробництва, головним чином для розміру горіхів. Завдяки обрізуванню гілок світло потрапляє у внутрішню частину дерева, що необхідне для індукції цвітіння для виробництва наступного року. Для Лара вона починається до 5-7 року або щорічно вручну за допомогою видалення гілок, розташованих у внутрішній частині дерева, зайвих гілок або гілок, розташованих дуже низько, або механічним способом за допомогою обрізання по похилій лінії з циклом 3-4 року.

      ЗБІР УРОЖАЮ. Збір урожаю є головним етапом для отримання якісної продукції. Для продажу свіжих горіхів з 20% змістом вологи, горіхи повинні збирати у вересні на стадії оптимальної зрілості, їх необхідно очистити від шкірки і промити водою. Горіхи, призначені для продажу в сушеному вигляді, не повинні знаходитися на землі повинні бути просушені відразу ж після збору.

      ЗБЕРІГАННЯ. Зберегти якість свіжих горіхів можливо за допомогою зберігання при температурі нижче 4 С і гігрометрії 90%. Висушені горіхи необхідно зберігати при температурі нижче 10 З і гігрометрії 70%.

 Франкет

    Традиційний французький горіх, переважаючий у французьких виробничих зонах. Франкет лежить в основі майже всіх садів посаджених впродовж останніх двадцяти років в традиційних зонах Франції. Пізнє розпускання бруньок і висока якість плоду.

       ПЛІД. Збирається на початку жовтня для ринку сушених горіхів і горіхів у вигляді очищених ядер.

    Форма подовжена, краї стику шкаралупи виділені особливо на верхній половинці основа звичайно закруглена. Середній розмір горіха, частіше всього від 25 мм до 32 мм.

       Товщина і стик – середні і хороші, Ядро хорошої якості, зазвичай біле і добре заповнює шкаралупу. Ядро легко витягується, є 40% – 44% від загальної ваги горіха. Смакова якість дуже хороша, ніжний, трохи солодкуватий смак.

    ВИРОБНИЦТВО. Утворення плодів середньої швидкості для виду від 6 до 8 років. Виробничий потенціал в середньому 2 т/га сушених горіхів. Густина насаджень коливається залежно від грунту, звичайно 100 дерев на гектар.

      ДЕРЕВО. Енергія: середня. Габітус: (зовнішній вигляд) напівзведений до зведеного. Тип плодоутворення I: частково на кінцевих гілках по краю однорічних гілок. Дата розпускання бруньок – пізня: друга половина квітня. Протер, сорт з пізнім цвітінням чоловічих і жіночих квіток в травні місяці.

      ВІДСТАНЬ ПОСАДКИ. Відстань посадки залежить від агрономічного потенціалу грунтів. Звичайно 10м х 10м. Запилення ядра є анемофільним, необхідно використовувати обпилюючі сорти, такі як Ронд де Монтіняк і Меланез з розрахунку 2-3 дерева/га.

      ОБРІЗУВАННЯ. Обрізування гілок вибирається залежно від потенціалу грунту і рівня інтенсифікації, вибраного виробником. Даний сорт традиційно формується у вигляді класичного кубка, але може бути також сформований по осі стовбура. Для формування у вигляді кубка необхідно обрізувати  пагін на висоті утворення 1,80 м і вибрати 3 скелетних гілки на висоті. До 4 років обрізати 1/3 їх довжини з метою сприяння вегетативному розвитку цих скелетних гілок і дозволити появу підскелетних гілок, що не обрізують, для успішного утворення плодів. Що стосується формування по осі стовбура, то виконується обрізування пагона згідно його потенціалу.

      ОБРІЗУВАННЯ З МЕТОЮ ДОГЛЯДУ ЗА ДЕРЕВАМИ. Воно необхідне для збереження виробництва хорошої якості, особливо це стосується розміру плоду. Завдяки обрізуванню гілок світло потрапляє у внутрішню частину дерева, що необхідне для індукції цвітіння для виробництва наступного року.

       ЗБІР УРОЖАЮ. Збір урожаю є головним етапом для отримання якісної продукції. Горіхи повинні бути зібрані швидко, не повинні залишатися на землі більше 3 днів. Горіхи повинні бути висушені відразу ж після збору в сушарках за допомогою теплого повітря для отримання 12 % зміст вологи горіхів.

       ЗБЕРІГАННЯ. Після сушки існує можливість зберегти якість протягом року за умови зберігання горіхів в шкаралупі при температурі нижче 10 З і при гігрометрії 70%. Зберігати очищені від шкаралупи горіхи у вигляді очищених ядер необхідно в темному місці, при температурі від 4 до 7 З і гігрометрії 70%.

 Фернор

       Новий сорт французького горіха. Плід середнього розміру, але дуже хорошої якості. Фернор – перший сорт в світі, що поєднує пізнє цвітіння, плодоутворення на бічних гілках і дуже хорошу якість горіхів і ядер. Швидкість утворення плодів вища, ніж у Франкет. Даний горіх, не дивлячись на свій середній розмір, як і Франкет, призначений для ринку і продажу у вигляді очищених ядер.

     ПЛІД. Форма достатньо подовжена, нагадує форму Франкет, але більш шишкувата. Шкаралупа має середню товщину, половинки міцно сполучені між собою. Розмір плоду трохи більше плоду Франкет, 60% горіхів перевищують 32 мм.

        Ядро  дуже  хорошої  якості,  смачне  і  дуже світле.  Добре  зберігається.  Легко витягується і є 40% – 44% від загальної ваги горіха. Дуже хороша смакова якість, ядро ніжне і трохи більш солодке, чим ядро Франкет.

        ВИРОБНИЦТВО. Завдяки плодоутворення на бічних гілках, утворення плодів відбувається швидше, ніж у Франкет – 5 – 7 років. Виробничий потенціал складає в середньому 3,5 т/га сушених горіхів. Густина насаджень коливається від 156 до 312 дерев на гектар.

      ДЕРЕВО. Енергія: середня, але нижче, ніж у Франкет. Габітус: (зовнішній вигляд) зведений. Тип плодоутворення III: на бічних гілках, плоди розташовані уздовж гілок. Дата розпускання бруньок – пізня: друга половина квітня, як і у Франкет. Протер, сорт з пізнім цвітінням чоловічих і жіночих квіток в травні місяці.

          ВІДСТАНЬ ПОСАДКИ. Фернор добре адаптований до напівінтенсивної системи в шаховому порядку 8 м х 8 м або у вигляді шпалери 8 м між рядами і 6 м по ряду.

        Запилення ядра є анемофільним, необхідно використовувати обпилюючі сорти, такі як Ронд де Монтіняк і Меланез, навіть Фернет залежно від географічної ситуації як на Жиронді з розрахунку 2-3 дерева/га.

      ОБРІЗУВАННЯ. Оскільки мова йде про сорті з не дуже міцним плодоутворенням на бічних вітках, рекомендується формувати Фернор по осі і практикувати вигинання або згинання бічних віток з метою запобігання ще більшого габітуса.

    ОБРІЗУВАННЯ З МЕТОЮ ДОГЛЯДУ ЗА ДЕРЕВАМИ. Дане обрізування гілок необхідне для збереження хорошої якості виробництва. Завдяки обрізуванню гілок світло потрапляє у внутрішню частину дерева, що необхідне для індукції цвітіння для виробництва наступного року. Для Фернор вона починається до 6 – 8 року за допомогою видалення точок плодоутворення і маленьких гілок у внутрішній частині дерева, зайвих віток або гілок розташованих дуже низько.

        ЗБІР УРОЖАЮ. Збір урожаю є головним етапом для отримання якісної продукції. Горіхи повинні бути зібрані швидко, не повинні залишатися на землі більше 3 днів. Горіхи, призначені для продажу на ринку в сушеному вигляді, відразу ж після збору повинні бути висушені в сушарках за допомогою теплого повітря з метою отримання 12% змісту вологи горіхів.

        ЗБЕРІГАННЯ. Після сушки існує можливість зберегти якість на протязі рік за умови зберігання горіхів в шкаралупі при температурі нижче 10 З і при гігрометрії 70%. Зберігати очищені від шкаралупи горіхи у вигляді очищених ядер необхідно в темному місці, при температурі від 4 до 7 З і гігрометрії 70%.

 Фержан

        Новий сорт французького горіха Не дивлячись на середній і маленький розмір даний сорт відрізняється високим урожаєм ядер.

         Фержан – це новий сорт з плодоутворенням на бічних вгілках, продуктивний і цікавий для виробництва ядер горіхів. Це горіх середнього розміру, проте, сорт дає дуже хороший урожай при дробленні. Плодоутворення вище, ніж у Гранжан. Даний сорт широко продається у вигляді очищених ядер.

       ПЛІД. Дозрівання плоду достатнє пізніше, за декілька днів до Франкет. Форма плоду куляста, нагадує форму Гранжан, оболонка достатньо тонка і злегка шишкувата. Половинки міцно сполучені між собою. Розмір плоду середній, маленький, звичайно від 28 до 32 мм. Ядро добре відделяеться від шкаралупи і складає 46-50% від загальної ваги горіха. Володіє хорошою смаковою якістю і добре зберігається.

      ВИРОБНИЧИЙ ПОТЕНЦІАЛ. Завдяки тому,что плоди утворюються на бічних гілках, плодоутворення відбувається швидко за 5-7 років. Згідно спостереженням, врожайність складає в середньо 4 т/га. сушених горіхів.

     ДЕРЕВО. Енергія : достатньо сильна для сорту з бічним плодоутвоернням. Габітус: напівзведений до зведеного. Тип плодоутворення III: на бічних гілках, плоди розташовані уздовж гілок. Дата розпускання бруньок: достатньо рано, перші п’ятнадцять днів квітня (подібно до сорту Лара) або за десять днів до Франкет. Протер. сорт з цвітінням чоловічих і жіночих квіток.

       ВІДСТАНЬ  ПОСАДКИ. Фержан добре адаптований до напівінтенсивної системи  8 метрів між рядами і 4 метри  по ряду. Запилення ядра анемофільне, необхідно використовувати обпилюючі сорти, зокрема Ронд де Монтіняк і Фернет з розрахунку 2-3 дерева / га.

   ОБРІЗУВАННЯ. Оскільки для даного сорту мова йде про утворенні плодів на бічних вітках, то рекомендується  формувати Фержан по осі стовбура. З огляду на те, що існує ризик блокування точок плодоутворення, а також в результаті експериментів, проведених над цим сортом, було виявлено, що для сприятливого розвитку бічних гілок слід призводить обрізку даних гілок в перші роки. Більш того, за відсутності обрізування гілок, іноді спостерігалися оголення гілок на нижній частині дерева.

   ОБРІЗУВАННЯ З МЕТОЮ ДОГЛЯДУ ЗА ДЕРЕВАМИ. Дане  обрізування гілок необхідне для збереження хорошого якості  виробництва і кількості горіхів. Завдяки обрізуванню гілок світло потрапляє у внутрішню частину дерева, сприятливо впливаючи  на плодоносіння.

      Для Фержан обрізування починається до 6 – 8 років за допомогою видалення точок цвітіння і маленьких гілок у внутрішній частині дерева, зайвих гілок, або гілок розташованих дуже низько.

      ЗБІР УРОЖАЮ. Збір урожаю є головним етапом для отримання якісної продукції. Горіхи повинні бути зібрані швидко і не повинні знаходитися на землі більше трьох днів. Горіхи повинні бути висушені відразу ж після збору в сушарках за допомогою теплого повітря для отримання 12 % зміст вологи горіхів.

      ЗБЕРІГАННЯ. Після сушки існує можливість зберегти якість протягом року за умови зберігання горіхів в шкаралупі при температурі нижче 10 З і при гігрометрії 70%. Зберігати очищені від шкаралупи горіхи у вигляді очищених ядер необхідно в темному місці, при температурі від 4 до 7 З і гігрометрії 70%.