Описи сортів яблук

      Підбір сортів у нас такий, що за урожайністю вони йдуть на одному рівні. Жовто-лимонні яблука сорту Голден Делішес, яскраво червоні яблука сортів Фуджі, Джонаголд, Бребурн, Гала, Чемпіон. Це селекція Голандії, США, Японії, Чехословакії, Нової Зеландії, які надійно прижилися в Україні. А з наших вітчизняних на рівні з ними виокремлюється зелений сорт Симеренка.

 Ерлі Квін

        Джонаголд Боерекамп – клон Джонаголд. Виведений в Голландії 1986 році. У світі відомий як торгова марка Ерлі Квін. Плоди великих розмірів, середня маса 170 – 220 гр., вкриті темно – червоним рум’янцем практично по всій поверхні плоду. Знімна стиглість настає на початку вересня. Плоди зберігаються у холодильнику з РГС до травня місяця.

 Голден Делішес Рейндерс

         Клон сорту Голден Делішес, відрізняється відсутністю оржавленості нальоту. Плоди великі, в більшості вирівняні, однорідні, подовжено-конічної форми. Середня маса плоду в залежності від умов вирощування, підщепи та віку коливається від 160 до 230 гр. Плодоніжка довга, тонка, дещо вигнута. Шкірочка гладенька, не дуже тонка, суха, зеленувато-золотиста, іноді з незначним розмитим оранжево-червоним рум’янцемю, покрита тонким шаром воскового нальоту. На шкірці густо розкидані дрібні зеленувато-коричневі крапки, характерні для сорту, нерідко утворюють оржавлену сітку різної густини. Сердечко невелике, цибулеподібне, насіннєві камери напіввідкриті. Насіння середньої величини, яйцеподібне, коричневе. М’якуш жовтувато-кремовий, дрібнозернистий, щільний, солодкий, соковитий, зі специфічним особливим тонким динним ароматом і незначною кислинкою. Зимовий сорт. Знімальна стиглість плодів – кінець вересня – початок жовтня. В умовах природного охолодження вони зберігаються до березня, а в холодильниках – до травня – червня.

 Ренет Симиренко (Renet Simirenko)

         Дерево середньоросле з широкоокруглою, досить густою кроною. Зимостійкість середня, посухостійкість висока. Швидко нарощує врожай: 7-8-річні дерева формують по 12-15 кг, 10 – 13-річні – до 100 кг плодів.
Плоди середніх розмірів (140-190 г), одномірні, трохи асиметричні, зелені, з багатьма світлими, підшкірними крапочками. М’якоть біла, з зеленуватим відтінком, щільна, дуже соковита, ароматна, відмінного гармонійного смаку (4,5-4,6 бала). Плоди дозрівають в кінці вересня початку жовтня, споживають в кінці грудня. У холодильнику з РГС зберігаються 9-12 місяців. Висока транспортабельність.

Джонагоред

        Цей видатний сорт називають королем зимових сортів яблук, і не безпідставно. Нам би хотілося звернути увагу на його клон – Джонагоред, хоча й інші його представники (клони) заслуговують уваги. Отже, на наших ринках Джонагоред продають під більш співзвучною для нас назвою – Горець. Джонагоред був винайдений в 1980 році в Бельгії як спонтанна мутація. Вже через 9 років в Англії він здобув золоту медаль як найкращий сорт. Дерево сильноросле, утворює широкопірамідальну, середню крону. Врожайність Джонагоред була стабільно високою за весь час спостережень (8 років), незалежно від погодних умов сезону. Це вигідно відрізняло його від багатьох інших сортів. Плоди великі, округлі, гладкі, з темно-червоним рум’янцем і густим восковим нальотом. М’якоть жовта, соковита, ароматна, відмінного смаку (4,5-5,0 балів).

Рубінстар

        Рубінстар – клон, виявлений у Німеччині, в містечку Галберг. Від вихідного сорту та інших його мутантів Рубінстар не відрізняється ні зовнішнім виглядом дерев, ні стійкістю проти морозу і хвороб. Відзначається високою і стабільною врожайністю. Відрізняється від Джонаголд тільки формою плодів (більш подовжені) і дуже сильно – їх забарвленням. Рум’янець на них починає проявлятися в третій декаді серпня. До настання знімальної стиглості однаковий за інтенсивністю розмитий червоно-карміновим рум’янець покриває майже всю поверхню шкірки незалежно від погодних умов літа. Фахівці вважають, що Рубінстар з точки зору яскравості забарвлення, а також смакових якостей плодів є найвдалішим мутантом Джонаголд. Знімальна стиглість плодів настає одночасно з Джонаголд, проте плоди краще зберігаються. Плоди великі, одномірні, сплющено-округлі, злегка асиметричні, жовто-зелені, з бордово-червоним розмитим рум’янцем по більшій частині поверхні. Шкірочка середньої товщини, гладка, злегка масляниста. М’якоть біла, щільна, соковита, відмінного смаку. Дозрівають в кінці вересня, в холодильнику зберігаються приблизно півроку.

 Декоста

       Декоста – клон, виявлений в Бельгії. Дерева Джонаголд Декоста за силою росту і формою крони, стійкістю проти морозів і грибних захворювань не відрізняються від дерев Джонаголд. Плоди за формою нагадують яблука Джонаголд. Буруватий рум’янець проявляється вже в кінці серпня і до настання знімальної стиглості стає яскраво-карміново – червоним, вкриваючи майже всю поверхню. Дозрівають плоди на кілька днів раніше, ніж Джонаголд. 

Чемпіон

       Чемпіон, виведений у Чехословаччині 1970 р. з участю сортів Голден Делішес і Ренет помаранчевий Кокса. Дерева слаборослі. Сорт стійкий проти борошнистої роси та середньо – стійкий до парші. Сорт скороплідний, високоврожайний, стабільно плодоносить. Плоди більше середніх розмірів, одномірні, округло-овальні, злегка ребристі, зеленувато-жовті з світло-червоним розмито-смугастим рум’янцем на більшій частині поверхні плоду. М’якоть зеленувато-кремова, середньозернистий, соковита, солодкого смаку. Знімальна стиглість настає з середини вересня до початку жовтня. У холодильнику плоди зберігаються до березня, а в холодильниках з газовим середовищем – по травень. У Польщі виділено новий клон сорту – Чемпіон Рено, з більш забарвленими плодами.