Поступ «Маїсу» у розвитку горіхівництва

Досягнення агропромислової компанії у цій галузі вже помічені не тільки в області, а й в Україні. Міжнародний журнал «Горішник» назвав позиції черкащан передовими в українському горіхівництві.

iStock_000014514099_Medium2

Про здобутки і проблеми розповідають керівник Центру горівництва, кандидат сільськогосподарських наук Микола Кучер і агроном-садовод Олексій Третьяков.

– Що зроблено у справі розвитку горіхівництва?

– Початок виробництва сертифікованих саджанців грецького горіха, фундука і горіха на деревину припадає на 2008 рік. Нині у селі Вергуни діє сучасна комплекс для проведення зимового щеплення горіха, теплиці площею 1000 м2 для загартування посадкового матеріалу, розсадник для дорощування саджанців на 10 гектарах з системою зрошення.

У селі Гуляйгородок на 66 гектарах розміщені промислові насадження для отримання плодів грецького горіха і фундука, а також деревини. У недалекій перспективі це село стане повністю горіховим садом, який займатиме сто гектарів.

DSC_2502

– Повернімося до витоків створення сортових саджанців.

– Вони починаються з горіхового центру. Тут в спеціальному залі здійснюється щеплення горіхів, а в трьох стратифікаційних камерах відбувається зрощування підщепи і прищепи. Обладнані побутові кімнати для працівників. Нинішнього року плануємо прищепити 125 тисяч саджанців, а далі вийти на 200 тисяч.

Ми використовуємо виключно зимове щеплення, щоб запобігти швидкому окисленню і відмиранню тканин, а головне стимулювати початок росту майбутнього саджанця.

У камерах стратифікації цьому сприяє відповідний температурний режим і рівень вологості. Після цього висаджуємо одержане щепу у відкритий ґрунт.

DSC_2459

– Розкажіть, які сорти і чиїх селекцій зщеплюєте?

– За ці роки нашим розсадником вивчені і опробувані системою державних випробувань 13 сортів зарубіжних селекцій, в першу чергу французьких. Зокрема Франкет – дуже відомий і один із найпопулярніших сортів у Європі. Він визнаний світовим стандартом грецького горіха. Поряд з ним сорти Фернор, Фержан, Фернет, Лара.

До державного реєстру внесли також молдавські сорти – Костюженський, Скиноський, Кодрене, Коржсуцький, Лунгуеце і Кишинівський. З української селекції використовуємо сорти, внесені до державного реєстру, – Чернівецький, Волинський, Прикарпатський.

– І який же попит на саджанці «Маїсу»?

– Попит замовлень перевищує обсяг виробництва саджанців. Адже їх в Україні можливо вирощувати майже в усіх регіонах, за винятком крайніх північних.

– Кілька слів про корисність ядер горіха.

– Горіх – це другий хліб. У його плодах дуже багато потрібних організму людини сполук: білків, жирів, вуглеводів, мікроелементів. Медично обґрунтованою нормою споживання, визначеною Всесвітньою організацією  охорони здоров’я, – 2 кілограми горіхоплідних на одну особу в рік. В Україні з цим парадоксальна ситуація: виступаючи найбільшим експортером даної продукції, українці споживають її менше половини відсотка.

Над цим варто задуматись, щоб мати у кожному дворі хоча б кілька горіхових дерев.

150917-Всякое-дыхание-да-хвалит-Господа.-Грецкий-орех31