Сад «Маїсу» квітує на врожай

DSC_5514 DSC_5659

DSC_5236Фахівці садівники, механізатори, постійні працівники саду все зробили, аби він засяяв плодами, щоб закріпити успіх минулого року і отримати ще більший урожай.

Сергій Осадчий, генеральний директор агропромислової компанії «Маїс»

– Основним виробництвом у «Маїсі» з самого початку було насінництво. Згодом ми дійшли висновку, що компанії потрібен різносторонній розвиток. За задумом Сергія Миколайовича Терещука сад формувався як соціальний проект. Чигиринський район, де мало промислових підприємств, не міг забезпечити людей роботою. З 2007 року ми нарощуємо площі саду, щоб жителі сіл Топилівка, Боровиця, Тіньки мали роботу. «Маїс» вийшов на планову урожайність – 50 тонн плодів з гектара. Для збереження яблук у регульованому газовому середовищі збудували плодосховище на п’ять тисяч тонн. У камерах плоди зберігаються аж до весни, ніби щойно зірвані з дерева. Яблука «Маїсу» смакують і черкащанам, і мешканцям інших регіонів України. Основний напрям – реалізація свіжих яблук. Але є ж і нестандартні плоди, в діаметрі менші шести сантиметрів. Тому встановили імпортну лінію, на якій віджимаємо чистий, натуральний сік, який вже знайшов своїх покупців.

У садівництві ми пішли далі – зайнялись ще й горіхівництвом. Вирощуємо саджанці горіхів, заклали уже 82 гектари свого горіхового саду, окремі його ділянки почали плодоносити. Але і на цьому, впевнений, ми не зупинимося.

  DSC_5050 DSC_5197

DSC_5142Олександр Самойленко, заступник генерального директора агропромислової компанії «Маїс»

– Наш великий земляк, класик садівництва Левко Платонович Симиренко у своїх працях обґрунтував, що Україна найкраща для вирощування яблук і груш. Тут окрім сприятливих кліматичних умов у грунті містяться всі макро і мікроелементи необхідні для садівництва. Але сподіватись тільки на природні фактори було б неправомірно. Цьогоріч ми заклали на 20 гектарах спеціальні зимові сорти, так звані імунні. Вони стійкі генетично до парші та мучнистої роси, потребують вдвічі менше хімічних обробок. У Європі імунні сорти уже розповсюджені. Другий шлях – використання біологічних засобів захисту, які роблять яблука не тільки красивими і смачними, а ще й безпечними, особливо для дітей. Робити це потрібно хоча б із міркувань, що Україна перевантажена бананами, апельсинами. А людям потрібно щодня споживати по кілька яблук. Минулорічний добрий урожай нашого саду дозволив забезпечити кожного українця лишень одним яблуком. Уявляєте, які резерви ми маємо для подальшого розвитку.

Низькоштамбові фруктові дерева на промисловій основі здатні збільшити виробництво яблук. Вони дають можливість регулювати живлення, не займають великої площі, добре освітлюються та провітрюються. А на збиранні кожний працівник за робочий день може зняти до тисячі кілограмів плодів, в той час як на високих деревах тільки 150.

DSC_5107Станіслав Мельник, головний технолог саду

– Яблуневий сад «Маїсу» інтенсивного типу. Тут застосовані ущільнені посадки так званих карликових яблунь. На кожному гектарі їх розміщено від 2.5 до 2.9 тисяч дерев. Вони компактні, обладнані шпалерами, системою крапельного зрошення. Пора нині надзвичайна – сад квітує, йому треба допомогти запилитися. Для цього завезли сюди 50 вуликів із бджолами. Від них залежить майбутній урожай. Минулого року яблук зібрали 6.5 тисяч тонн. Тепер ставимо собі за мету – закріпитися на цих рубежах і піти далі. Цьогоріч збільшили площу садів на 17 відсотків. Тепер в саду постійно працює до 70 осіб. А в період збирання урожаю вливаються ще 150 сезонних працівників. Окрему групу становлять механізатори, спеціалісти поливних систем, які здійснюють всі необхідні операції.