Стандарт «Маїсу»: схожість кукурудзи ―
96 відсотків

Основним фактором урожайності, як доводить досвід фахівців, є якісний насіннєвий матеріал. Звісно, багато важать і погодні умови, і підживлення мінеральними добривами, і попередник, проте… все починається з насіння. ТОВ АПК «Маїс» саме й забезпечує аграріїв України якісним насінням кукурудзи, соняшнику, ріпаку та сої. Важливо, що саме якісним: якщо державний стандарт України передбачає для насіння кукурудзи схожість у 92 відсотки, то «Маїс» поставив власну більш високу планку стандарту – не нижче 96 відсотків схожості.

Нещодавно на базі своїх виробничих потужностей «Маїс» проводив семінар для сільськогосподарських виробників України з тим, щоб ознайомити їх зі своїми досягненнями та новинками селекції, а з іншого боку – довідатись від партнерів про їхні вимоги та побажання до насіннєвої продукції.

– Сьогодні більшість сільськогосподарських товаровиробників цікавить питання, як здешевити своє виробництво та збільшити економічний результат вирощування кукурудзи. Ця культура придатна до вирощування в усіх регіонах України, а ефективність її вирощування залежить від правильного вибору гібриду, – такими словами відкрив семінар Сергій Пасєка, комерційний директор групи компаній «Маїс». – Уже сьогодні ми думаємо над перспективами 2016-2017 років: які гібриди нам виробити і поставити на ринок. Сподіваємось, що допоможете нам визначитись саме ви, виробники з Полтавської, Дніпропетровської, Черкаської та Чернігівської областей.

Учасники семінару

Учасники семінару

Саме Полтавщина є лідером за посівними площами кукурудзи в Україні: нею тут засівають 577 тис гектарів. Це становить 12% усіх посівів кукурудзи нашої країни. В Україні засівають кукурудзою 5 млн га, і це – четверте місце у світі після Америки, Китаю та Бразилії. На другому місці – Кіровоградщина – 405 тис. га. Дніпропетровська область з 360-380 тис га посідає ІІІ місце. Тож семінар об‘єднав представників найбільш кукурудзосіючих регіонів країни.

Гібрид можна вибирати як жінку

Вітчизняна селекція набирає обертів. В Україні широко використовують гібриди відомих світових брендів Монсанто, Лімагрейн, Сінгента, проте й вітчизняні науковці не стоять осторонь. Компанія «Маїс» активно співпрацює з Інститутом сільського господарства степової зони НААНУ (м. Дніпропетровськ). Спільно з ним створено 26 гібридів кукурудзи, адаптованих до українських агрокліматичних умов. Академік, доктор наук, Борис Дзюбецький прибув на семінар, щоб особисто представити спільно вирощені гібриди кукурудзи. Урожайність, швидкість вологовіддачі, повна зазерненість качанів, їхній розмір, колір і форма – для фахівців усе має значення. На демонстраційному полі «Маїсу» учасники заходу могли на власні очі переконатися у перевагах кожного гібриду. «ДН Гарант» та «ДН Берека» мають високу стійкість до найбільш поширених хвороб та вилягання. «Здобуток», гібрид власної селекції «Маїсу», цікавий тим, що накопичує, а потім різко скидає вологу. «Новий» – стійкий до температурних змін, універсального напрямку використання з потенціалом врожайності до 150 центнерів з гектара. Особливої уваги заслуговують гібриди французької селекції такі як «Бігстар», «Аттракт», «ЄС Анамур». У кожного гібриду – свої переваги.

Конкурс на визначення вологості

Конкурс на визначення вологості

У світі 38 компаній займаються виробництвом насіння, і кожна має десятки гібридів, поставляючи їх на ринок товаровиробникам. Така гонитва за кількістю часто ускладнює вибір для останніх. «Так можна все життя вибирати. Наче жінку шукаєш», – жартують у гурті учасники семінару.

– Так, і немає іншого виходу, як спробувати виростити гібрид «у себе». Клімат, ґрунти, попередники, терміни сівби – усе має значення. І треба перепробувати багато, щоб вибрати «своє», – погоджується академік.

«З «Маїсом» – 12 років»

 

Микола РожкоМикола Рожко, директор ТОВ «Злагода» заслужений працівник сільського господарства з Дніпропетровської області, обрав улюблений гібрид – «Моніку». Він його традиційно висіває на полях свого господарства. Проте це не заважає йому щороку приїздити на подібні заходи від «Маїсу» і щороку сіяти нові гібриди – а ну ж знайдеться щось краще?

– Ми співпрацюємо з «Маїсом» вже 12 років. Щороку ця компанія має що запропонувати, тут ми дізнаємось щось нове для себе. Цього року змінився формат заходу, менша кількість людей запрошена на семінар, і це надає йому ще більшої інформативності, – вважає Микола Миколайович. –До знайомства з «Маїсом» у нас кукурудзу не висівали. Розпочали з малого, а останні три роки висіваємо по 1200 га і всі гібриди маїсівські, наступного року висіємо представлені сьогодні «ДН Гарант» і «Новий». Цього року ми посіяли власне демонстраційне поле у 100 гектарів, на якому спостерігаємо за 16 гібридами кукурудзи – аналізуємо, як вони поводитимуться у наших умовах екстремального землеробства. Справа в тому, що ми – опорне господарство, є авторитетом для інших в нашому регіоні, а значить відповідальні й за їхній вибір також.

«Маїс» подобається тому, що його відрізняє стовідсотковий професіоналізм та творчий підхід до своєї роботи. Вони не просто продають, а й забезпечують супровід, звертають увагу на особливості вирощування гібриду. Заявлена ними якість насіння завжди відповідає дійсності, це саме те, що називається порядністю в бізнесі.

Унікальний для України калібрувальний завод

Науковці визначають, що 30% успішного вирощування кукурудзи залежить від якісного насіння, яке компанії «Маїс» забезпечує сучасний кукурудзо – калібрувальний завод. Потужність заводу вражає:

– За минулу добу ми прийняли і пустили на переробку 1 240 тон кукурудзи в качанах. Торік виробили 12 тис тон продукції, цього року в планах – 29 тис тон. Подібного такого заводу в Україні немає, – впевнено заявив головний технолог Роман Павловський. Ми нарощуємо як власні програми так і збільшуються замовлення від світових лідерів – компаній Монсанто та Лімагрейн.

Головною перевагою виробництва на цьому заводі, що гарантує якість продукції, є відсутність травмування зерна. Кукурудза надходить в приймальне відділення з полів не в зерні, а в качанах, що вже на цьому етапі дозволяє уникнути мікротріщин. Обмолот зерна здійснюється методом «качан об качан», і навіть там, де зерно падає з висоти у 3 метри, воно потрапляє на прогумовані поверхні. Таким чином, зерно зберігається у найкращому природному стані.

Дільниця сортування

Дільниця сортування

Крім того, маїсівці не економлять на обладнанні. Щороку додається найновітніше обладнання провідних світових виробників: KEITH Walkingfloor та POWER HUCKER США, німецьких фірм PETKUS та RUBERG, датської фірми CIMBRIA. Сортування, обмолот качанів, протруйник зерна, калібрування – усі процеси максимально автоматизовано, вплив людського фактору зведено до мінімуму. Наприклад, цех калібрування насіння кукурудзи потужністю 6–8 т/год. працює на обладнанні датської фірми CIMBRIА. Тут встановлено сучасний фотосепаратор, який здійснює сортування за кольором, структурою, розміром, формою. Він розпізнає навіть ті незначні відмінності, що не можуть бути ідентифіковані людським оком. Жодна інша технологія в світі не має подібної якості очищення.

Нарешті, на всіх етапах виробництва здійснюється жорсткий контроль за процесом та якістю готового продукту. Починаючи з моменту, коли качани завозяться на завод, лаборант бере у 5 різних точках вантажівки зразки на дослідження зерна на схожість, вологість, енергію росту тощо. Далі – та ж процедура на етапі сортування, очистки зерна і так далі. Зразки кожної партії насіння перевіряються Державною насіннєвою інспекцією для контролю якості у повній відповідності з державними стандартами.

Надійний партнер – рідкість у наш час

Іван ВеликийДиректор підприємства «Сім вітрів», що на Дніпропетровщині, Іван Великий висіває кукурудзи 2000 га, працює з «Маїсом» порівняно недовго –5 років. Проте свого партнера цінує:

– Від співпраці з «Маїсом» отримуєш позитив. Це надійний партнер, а в наших непростих умовах сьогодення це рідкість. 2014 рік видався складним щодо кліматичних умов, але гібриди «Маїсу» не підвели. Ми вже почали збір урожаю, тож можу сказати, що порівняно з сусідами, які взяли по 35 центнерів з гектара, ми збираємо по 60. Різниця переконлива, хоча були роки коли ми отримували і по 120 центнерів з гектару. А сусіди ж теж професійно ставляться  і до агротехніки, і до чистоти поля, і добрив не шкодують. Тож зрозуміло, що успіх забезпечило якісне насіння.

І наостанок, група компаній «Маїс» запрошує всіх партнерів Черкащини кожної п’ятниці до центрального офісу компанії за адресою м. Черкаси, вул. Смілянська 144 на 10-00 годину для участі в подібних заходах. А вразити партнерів, переконати їх у перевагах своєї продукції у маїсівців завжди знайдеться час.

Світлана Соболь, фото автора