Зелені жнива за новими технологіями

У «МАЇСІ» якість продукції на першому плані. А вона досягається багатьма складовими на кожному з етапів виробництва. Тут не ведуть балачок про корисність світових технологій. Їх вишукують, вивчають і застосовують. З дальновидним прицілом у Гельмязеві розпочали реорганізацію тваринницької галузі. ТДВ «Русь» за програмою «МАЇСУ» стане спеціалізованим господарством з виробництва молока. А за цим – реконструкція приміщень, поліпшення продуктивних якостей стада. І, звичайно, створення сучасної потужної кормової бази.

DSC_8855

Володимир Малимон, відповідальний за кормовиробництво

У нас зелені жнива. Знімаємо перший укіс люцерни і закладаємо її на високопоживний силос. Робили  це і в минулі роки. Але в нинішньому – все по-новому. Поставлена мета – тварини мають з’їдати поживу найвищої якості. Тому весь комплекс робіт тільки за європейськими стандартами. Подивіться, як вправно працюють косилки і гребки, що зводять два валки в широкий гребінь. Силосозбиральний комбайн Джон Дир меле, підбирає масу і рівномірно розпилює біологічний консервант однієї з провідних компаній Шауманн (Австрія). Комбайн обладнаний лабораторією, яка оперативно визначає вміст протеїну та вологи в зеленій масі.

DSC_8645Валерій Григоренко, директор ТДВ «Русь» групи компаній «МАЇС»

Розпочали розбудову бази із двох силосних споруд місткістю до шести тисяч кожна. Придбали і залучили найкращу високотехнологічну техніку. Засіяли і виростили необхідні кормові культури. І ось нині ведемо збір і заготівлю кормів. Люцерна якраз знаходиться в найоптимальнішій фазі бутонізації. Вміст протеїну у ній найвищий – до 22 відсотків. Кормові жнива добре організовані від поля і до силосних споруд. Висока якість корму залежить від технології збирання і закладки силосу. Забезпечити належний супровід технологічного процесу із застосуванням високоефективних консервантів доручили австрійській компанії «Шауманн».

Кінцевим результатом створення якісної кормової бази мають стати високі надої молочного стада – на першому етапі до 7 тисяч кілограмів молока на корову.

DSC_8655Юрій Кравченко, консультант австрійської компанії «Шауманн» по Черкаській області

Для отримання найкращих результатів якості на усіх етапах заготівлі силосу – від поля до силосних споруд – здійснюється постійний контроль технології заготівлі зелених кормів. Головне не допустити високої вологості, що створює ризик виникнення загнивання маси. Наша компанія, щоб запобігти цьому, застосовує спеціальні штами живих молочно-кислих бактерій. Саме вони підвищують якість корму. Не менш важливо не допускати пересушування рослини на рівні 50-60 відсотків. Тоді обсипаються листочки рослин, надзвичайно корисні для тварин. У них білок, що поліпшує раціон. Словом, 65-70 відсотків вологості – норма, яку ми забезпечуємо для якісного силосу. В Україні таких компаній як «МАЇС», що використовують цю європейську технологію, одиниці.

DSC_8502

DSC_8571

DSC_8575

DSC_8585

DSC_8785