Якість європейська, ціна – українська

DSC_0443

Останні кілька років Україна стабільно входить у п’ятірку лідерів з виробництва кукурудзи у світі. Одна із причин цього – стабільно високий попит. Щороку перед вітчизняними аграріями постає питання які гібриди, яких компаній обрати для посіву? Асортимент посівного матеріалу нині в Україні дуже великий, але як знайти такий, щоб витрати на його придбання, технологію вирощування виправдали сподівання, що закладалися в річний бізнес-план.

Минулого тижня відповіді на ці питання допомагали знайти фахівці вітчизняного виробника гібридів кукурудзи – Черкаської агропромислової компанії «МАЇС» – під час семінару з керівниками агроформувань чотирьох районів на базі ТОВ «Прищепівка» Новомиргородського району.

На сьогодні компанія пропонує 19 гібридів, 13 із яких створено власним селекційним центром.

Під час їх презентації завідувач відділу селекції «МАЇСу» Віталій Хроменко зупинився на головних характеристиках і перевагах перед конкурентами.

DSC_0468

Гібрид «Моніка 350 МВ» – «ветеран» асортименту компанії.

– У зарубіжних компаніях життя гібриду складає 4-5 років. Після цього створюються більш потужні і сучасні. «Моніка» у державному реєстрі – із 2006 року. Але він і досі  користується повишеним попитом серед наших партнерів. І до цього року кращого гібриду у групі середньостиглих з-поміж вітчизняних я, як селекціонер, не знаю. Посухостійкий, є гібридом-стандартом групи середньостиглих. Тобто, до нього під час сортовипробування прирівнюються всі інші гібриди. Потенціал урожаю «Моніки» – 130-140 ц/га. В 2015 р. у Тальнівському районі Черкащини гібрид показав 142 ц/га з вологістю 19 %.

Один із новачків у кошику «МАЇСу» – гібрид «Марсер», занесений у реєстр у 2015 р. Віталій Хроменко зауважив, що зазвичай гібриди кукурудзи проходять 3-річний цикл державних сортовипробувань, цей же зареєстрували за два роки.

– Він придатний для вирощування у всіх кліматичних зонах України, – зазначив селекціонер. – Він також посухо- і холодостійкий, потенціал урожайності – до 135 ц/га.

«Новий» створювався під конкретне завдання: створити гібрид, який би урожайністю не поступався «Моніці», але щоб перевершив її за показником вологовіддачі. І селекціонери із ним впоралися.

– За всі роки випробування – на 2-4% вологість зерна «Нового» була нижчою від «Моніки». За урожайністю він не поступається. Він універсального використання – і на силос, і на зерно. Торік у товарних посівах нашої компанії цей гібрид показав 14,5-15% вологості, тобто без досушування його зерно заклали на зберігання.

«ДН Аншлаг» розробляли спеціально спочатку як силосний, а потім як зерновий. Зарубіжні компанії майже не культивують універсальні види кукурудзи – селекціонують або тільки зернові, або лише силосні гібриди.

«Аншлаг» – середньопізньої групи стиглості, внесений у держреєстр 2015 року. Наприкінці серпня на базі компанії у селі Гельмязів на Дні поля в товарних посівах на площі 140 га зафіксовано висоту рослин цього гібриду на рівні 3,75 метра. А урожайність зеленої маси – 673 ц/га при вмісті сухої речовини 34%. А урожайність у зерні зафіксована торік 153 ц/га при вологості 21 %.

«ДН Берека» – простий модифікований гібрид внесений до реєстру 2014 року. Він універсального типу. Сьогодні ми вже маємо дані по Вінницькій та Черкаській областях, де його урожайність на силос становить 550-630 ц/га. Від низки подібних гібридів, перш за все вітчизняних, «Берека»  відрізняється тим, що на час збирання вона добре скидає вологу. Його потенційна врожайність на зерно становить 140-150 ц/га при вологості 18-19 %.

Загалом на сьогодні «МАЇС» охопив практично всі групи стиглості – від ранньостиглої кукурудзи, до середньопізньої. Із першої компанія пропонує два: «Ферум» 2016 року і «ДН Гарант» 2014-го.

– Чому я постійно вказую на рік реєстрації? – зауважив Віталій Хроменко. – Цим я хочу підкреслити, що гібриди молоді і дуже потужні. Із групи середньоранньої, крім згаданого «Марсера», маємо «Марліз», «Здобуток» і «Аргентум». За результатами наших випробувань, «Здобуток» показав урожайність 133 ц/га при вологості 14 %. Він просто чудово скидає вологу. А ще він толерантний до загущення.

В портфелі «Маїсу» є інші напрацювання, які буде презентовано у 2017 році.

Середньостиглий «Аурум» зареєстрований 2016 року. Більш продуктивний за «Новий» і за вологовіддачею буде кращим на 2-3 %.

За словами Віталія Хроменка, компанія створює гібриди із якомога меншою кількістю батьківських вихідних форм. Адже чим простішою є формула гібрида, тим кращий результат він буде демонструвати – перевірено часом. Тому маїсівські – або прості, або прості модифіковані (не плутати із генномодифікованими організмами, забороненими в Україні). А за формулою складності селекція компанії продукує трилінійні гібриди – більш складні не практикують.

DSC_0461   DSC_0438

Якість європейська, а ціна – українська. Так характеризує політику АПК «МАЇС» її представник у Кіровоградській області Валерій Зайвий. Ціна однієї посівної одиниці гібридів наразі на рівні 600-700 грн.  Крім цього, він особливо акцентує на тому, що АПК, яка цього року відзначає 25-річчня, – на 100 відсотків українська компанія. І орієнтується вона на потенціал вітчизняних науковців-селекціонерів та виробників, вважаючи, що український продукт може і буде кращим іноземних.

– На сьогодні в Україні кукурудзою засівають 5 мільйона гектарів. Ця культура посідає важливе місце в агропромисловому комплексі держави. Одна із причин – висока рентабельність. Якщо ще років 20 тому ми імпортували кукурудзу, то нині Україна є одним із найбільших її експортерів. Основне наше завдання – створення адаптованих до нинішніх природно-кліматичних умов, сталих, високопродуктивних гібридів кукурудзи, які нічим не поступатимуться зарубіжним аналогам, з якими наші партнери матимуть гарантовані фінансові здобутки.

Сьогоднішня тенденція свідчить, що наші аграрії дедалі більше звертаються до гібридів вітчизняного походження. Якщо п’ять-шість років тому  60 % посівних площ кукурудзи в Україні засівали іноземними гібридами, а 40 % – вітчизняними, то зараз – 50/50. І тенденція домінування вітчизняних гібридів на близькі 2-3 роки за свідченням аналітиків буде очевидною. 15 відсотків усієї засіяної в державі кукурудзи – це гібриди, які виробляє компанія «МАЇС». Кіровоградщина – як наш найближчий сусід, – посідає найважливіше місце з-поміж наших стратегічних партнерів. Із 370 тисячі гектарів, засіяних в області, 85 тисяч засіяні гібридами компанії «МАЇС».

Наголошу і на тому, що наша комерційна політика полягає в тому, що чим раніше сільгоспвиробник замовить у нас насіння, тим меншою на нього буде ціна. Більш того – у нього буде більший вибір гібридів. Бо вже до кінця листопада близько 80% нашої продукції буде продано, адже попит на неї досить високий, і не всі гібриди залежаться до зими. До речі, ось уже чотири роки компанія не підвищує цін на свої гібриди.

Валерій Васильович нагадує і про те, що поруч із головним продуктом, кукурудзою, «МАЇС» займається і тваринництвом, бджільництвом, кролівництвом, горіхівництвом, садівництвом. Гарний приклад останнього – 175 га саду на крапельному поливі. Як результат – на ринку Черкащини (та й не тільки) вже добре знана торгова марка «Найсік».

Про враження від семінару ми поцікавилися у кількох його учасників.

Керівник фермерського господарства Віктор Горовий:

– Я чимало отримав для себе потрібної інформації. До того ж поспілкувався із друзями, колегами, компаньйонами. Вважаю, що такі заходи дуже потрібні. Із компанією «МАЇС» ми тільки розпочали співпрацю. Попередні результати дуже мене вразили і я задоволений продуктом. Розпочали із двох гібридів. І, знаєте, на фоні інших вони мають дуже гарний вигляд. Ще не розпочали їх збирати, але види на врожай бачимо реальні. Раніше працювали і з зарубіжними компаніями. Ось вирішили спробувати вітчизняний продукт і результат уже бачимо. І наступного року площі гібридів «МАЇСу» будемо збільшувати.

Директор ТОВ «Прищепівка» Микола Свистунов:

– Мені сподобався семінар, чимало для себе нового і цікавого дізнався. Щороку засіваємо демонстраційні поля, кожен рік у цьому беруть участь нові компанії. На мою думку, АПК «МАЇС» не відстає у показниках своїх гібридів навіть від іменитих іноземних виробників. Остаточні результати будемо мати по збиранню, по зважуванню кожної ділянки. Єдиним мінусом заходу стало те, що на семінар приїхали не всі аграрії Новомиргородського, які планували взяти в ньому участь. Хоча їх можна зрозуміти – під час жнив непросто кинути роботу і приїхати хоча б на півдня.

Кожного року я роблю аналітику витрат і прибутку. Якщо результати, тобто врожай, буде гарним, а ціна на гібриди компанії доволі адекватна, то обов’язково будемо із цією компанією працювати і надалі.

Детальнішу інформацію про продукцію компанії «МАЇС» можна отримати в її головному офісі:

м. Черкаси, вул.  Смілянська, 144

Тел./факс: (0472)63-59-46, (0472)66-17-89

E-mail: zm2007@online.ua, zorya@mais.com.ua, mais@mais.com.ua

DSC_0453

DSC_0487