Працівники культури кажуть «МАЇСУ»: «Здорово!»

У кожного з нас своє уявлення саду. Здебільшого традиційне, звичайного селянського, плодами якого насолоджувались у дитинстві. Коли Сергій Терещук, керівник групи компаній «МАЇС» зустрівся на початку літа з працівниками обласної бібліотеки для юнацтва в Черкасах, він розповів їм про сучасний європейський сад у Топилівці і збереження та переробку яблук у плодосховищі, що в Боровиці Чигиринського району.

«Покажіть», – просили його поширювачі духовних надбань. «Обов’язково, тільки в осінь, під час збирання плодів», – пообіцяв їм Сергій Миколайович.

Пообіцяв і дотримав слова. Група бібліотечних працівників, які ледве вмішались в автобусі, прибули до інтенсивного саду «МАЇСУ», де їх зустріли фахівці, щоб розповісти і показати сучасні технології садівництва.

DSCN8928

DSCN8935Всіх зацікавила оповідь головного технолога Станіслава Мельника про особливості унікального яблуневого саду інтенсивного типу на низькорослих підвоях і крапельному зрошенні. Гостей цікавило все – практика обрізки дерев та формування урожаю, обробітки хімічними та мінеральними препаратами, просили порівняти їх кількість із зарубіжними, схвалюючи спрямованість «МАЇСУ» на значне зменшення хімії (втричі проти Польщі і Франції), про цьогорічну посадку імунного саду. Хоч колектив бібліотеки жіночий, але техніка і обладнання кращих світових виробників, антиградова установка бельгійського виробництва їх цікавила теж.

Та в центрі огляду були таки ще не зібрані яблука. Червонобокі, лобаті, великі, що в одну долоню не візьмеш, ароматні, вони обліплювали гілля і наповнювали повітря неповторними настоями.

DSCN8906

Оцінки гостей:

– Кожний плід – витвір природи, яким хочеться дихати і милуватися.

– Це ж треба виростити таке диво.

– Сьогодні вперше повірила, що Європа уже в Україні.

– Які молодці – маїсівці. Про державу треба не говорити, а творити самим, так, як роблять вони.

Станіслав Іванович детально розповів про технологію збирання яблук у спеціальні голландські сумки і формування потягів із дерев’яних контейнерів, які доставляють до плодосховища. На збиранні працює 200 осіб спеціально підготовлених людей. До споживача яблуко має дійти небитим і непошкодженим – така головна вимога до збирачів плодів. А ще фахівець порадив у домашніх і дачних садах залишати плодові вічка на 2-3-річних гілочках, не відпускати їх далеко від стовбура. І як головний висновок: «Наші яблука, – каже Станіслав Іванович, – рекомендують для вживання навіть дітям до трьох років. Серед популярних сортів – Джонаголд, Голден Делішес Рейнджес, Гала, Чемпіон, Бребурн, Фуджі Бені Шогун, Ренет Симиренка».

DSCN8949  DSCN8932

DSCN8941DSCN8969У Боровиці на гостей чекало не менше відкриттів і вражень. Технолог плодосховища Василь Жученко ознайомив з технологією безкислородного зберігання яблук у холодильнику з газовим середовищем практично до наступного урожаю. «Наш холодильник є одним із найбільших в Україні, – повідомив Василь Іванович, – його ємкість 4750 тонн». Він показав систему машин для сортування яблук за розмірами, окрасою в автоматичному режимі.

Особливий інтерес проявили гості до лінії виготовлення і розливу соку. Про «НАЙСІК» працівники бібліотеки вже знали і дали йому найвищі оцінки. В ході дегустації найбільше сподобались соки: яблучний, яблучно-гарбузовий і яблучно-буряковий. У них, казали, ні з чим не зрівняний присмак. «Найсмачніший мені, – каже одна із жінок, – яблучний, але сік гарбузовий з яблуками неочікуваний. І дуже приємний».

Наприкінці візиту директор бібліотеки Олена Антонівна Дубова відзначила:

– Це був день «МАЇСУ» у нашій бібліотеці. Багато читали про компанію, але побачивши таке вражена новітнім виробництвом, професійним рівнем фахівців компанії. Щиро вдячні Сергію Миколайовичу Терещуку. Створене «МАЇСОМ» підносить аграрну Черкащину на вищий щабель в Україні.

DSCN8965DSCN8961