Головний критерій життя – пошук і створення нового

ХРОМЕНКО-1Завідувач відділу селекції агропромислової компанії «МАЇС» Віталій Хроменко відзначив свій піввіковий ювілей. Кандидат сільськогосподарських наук, який спеціалізується на створенні найпродуктивніших гібридів кукурудзи, має у цій важливій галузі чимало здобутків.

Але спочатку про те, чим був обумовлений вибір професії, як розпочинався шлях у велику науку. Слово Віталію Олександровичу:

– До поля мене привчали змалку. А професію з рук в руки передав  батько – Олександр Степанович. Він працював на Черкаській дослідній станції. Я не тільки приглядався, а й допомагав йому доглядати рослини. А коли постало питання вибору спеціальності, то головним було де її здобути. Я успішно склав іспити і був зарахований до тоді Ленінградського сільськогосподарського інституту в групу селекції агрономічного факультету. З того все і почалося.

І яким же видався Ваш трудовий та науковий шлях?

– Працювати розпочав на тій же Черкаській дослідній станції (був їхнім стипендіатом). Відразу влився у колектив відділу селекції зернових культур, який очолював Іван Петрович Чучмій, доктор наук, професор, відомий в країні селекціонер. Він же був і моїм науковим керівником при підготовці кандидатської дисертації.

Цікаво, якою ж була тема?

– Актуальна: вихідний матеріал кукурудзи для створення скоростиглих гібридів в умовах Центрального Лісостепу України. На той час працював уже завідуючим відділом селекції Черкаського інституту агропромислового виробництва. А кандидатську захищав у Харьківському інституті рослинництва ім.В.Я.Юр’єва НААН України.

І коли ж настав час «МАЇСУ»?

– А тоді, коли вже сформувався як фахівець, мав певні творчі плани, які хотів запропонувати агрокомпанії, головним напрямком якої стало виробництво насіння кукурудзи. Роботою задоволений. Затребуваними відчуваю тут і свій розум, і надбання минулих років. Поле для праці широке і перспективне.

А тепер детальніше про роботу відділу селекції «МАЇСУ».

– За роки моєї праці в компанії (з 2009 року) нами занесено до Державного реєстру десять гібридів кукурудзи компанії «МАЇС». Нині ще чотири гібриди проходять державне сортовипробування. Також зареєстровано виведених нами десять батьківських компонентів.

Які гібриди «МАЇСУ» здобули визнання кукурудзоводів України?

– У селекційній роботі ми поставили собі за мету домогтися, щоб наші гібриди були високоурожайні, стійкі до несприятливих умов вирощування, а також, що дуже актуально в умовах глобального потепління, посухожаростійкі та мали прискорену віддачу зерном вологи під час визрівання. Таким критеріям сповна відповідає перший зареєстрований нами гібрид «Новий». Цей середньостиглий гібрид став популярним серед наших партнерів, бо краще з поміж гібридів своєї групи стиглості (ФАО 330) віддає вологу у процесі дозрівання. І що цікаво, він прижився не тільки в зоні Лісостепу, а й північніше, зокрема в Київській і Житомирській областях.
З поміж кращих, які б ще назвали гібриди?

– Вони для мене всі кращі, кожен має свою родзинку. Наприклад, гібрид «БЕРЕКА» (ФАО 390) раніше у нашій зоні з таким ФАО навіть не визрівали б. Цей гібрид характеризується дуже високою віддачею вологи при визріванні. Йдеться про 15-16 відсотків вологи, що залишається у зерні кукурудзи, тобто він висихає практично на корені.

Гібрид більш ранньої групи «ГАРАНТ» теж унікальний. Він  поєднує урожайність і скоростиглість. А урожайність за сто центнерів з гектара. Вирощувати його можна по всіх агрокліматичних зонах України, він надзвичайно посухостійкий.   


– Чим поступаються  наші гібриди зарубіжним?

IMG_3281         – За урожайністю – не поступаються. По ціні – наші дешевші. Єдине, чим не дотягуємо до стандартів зарубіжних гібридів, то це віддачею вологи зерна під час визрівання. Щоправда, у минулому році ми передали два гібриди до державного сортовипробування, які вже мають відповідати світовим параметрам якості у цьому показнику.

До переваг варто віднести і те, що селекціонери «МАЇСУ» формують вітчизняні гібриди з батьківських компонентів, створених у наших умовах. Вони не завезені з Європи чи Південної Америки, де зовсім інші кліматичні умови.

- А чим би Ви хотіли завершити нашу бесіду?

– Подякою гарним людям, які оточують мене, найперше колегам. Дякую долі і за розуміюче керівництво «МАЇСУ», яке сприяє в роботі. І, принагідно, добрі слова шлю своїй родині, моїй опорі в житті.