З інтенсивними технологіями нічого нам боятися – ні Росії, ні Європи

DSCN8996

На пропозицію Сергія Терещука сільський голова села Мошни Богдан Шкарбута, сільська рада на Покрову організували екскурсію для 55 працівників освітніх закладів, лікарні, Будинку культури до сіл Боровиця і Топилівка, щоб ознайомитися з технологіями вирощування, зберігання та переробки яблук за європейськими стандартами. Селянська жилка проявила себе у великій зацікавленості до кожного з процесів. Ґрунтовні пояснення гостям надавали заступник генерального директора ТОВ «АПК «МАЇС»» Олександр Самойленко, головний технолог саду Станіслав Мельник, технолог плодосховища Василь Жученко.

Займаючись традиційними яблуневими садами представники Мошен цікавились перевагами інтенсивного садівництва. А вони в тому, пояснили їм фахівці, що висаджені низькорослі яблуньки найкращих топ-сортів світу за схемою 4х1 метри одна від другої мають насиченість 2.5 тисячі дерев на гектарі. На кожному із деревець при правильному обрізанні гілок – яблука формуються на двохрічних приростах – можна вирощувати до ста крупних яблук. Досягають цього завдяки крапельному зрошенню та вмілому відведенню загроз нападів на плоди хвороб і шкідників, найбільше парші і плодожерки.

У Боровиці гостей вразило підприємство із зберігання яблук, так званий холодильник. У нас, розповів Олександр Самойленко, встановлена голландська сортувальна лінія. Контейнера із яблуками погружаються у водяну ванну, потім плоди відсортовуються. Після цього частина несортових ідуть на соки, а найкращі закладаються у герметичні холодильні камери, де зберігаються при температурі до 10С у збалансованому газовому середовищі: вміст кисню 0.4-2.5%, вуглекислого газу 1.0-4.0%.

Але найбільший інтерес викликала технологія виготовлення соків «НАЙСІК». Особливо те, що австрійська лінія пастеризує сік при температурі 820 і не губить мікроелементів, вітамінів, що містять яблука. Тому смакова гама і якість соків чистого віджиму дійсно неповторні, а головне надзвичайно корисні.

         Враження гостей

Віра Кононець, інженер районної лікарні села Мошни

– Як добре, що є такі меценати як Сергій Миколайович Терещук. Він і в Мошнах допомагає організаціям і людям. А це нас в Боровицю і Топилівку запросив. Оглянули сад, плодосховище. Це казка не виробництво. Ми побачили Європу в Україні.

Валентина Преснякова, учитель української мови і літератури

– Яблука «МАЇСУ» і чудовий сік з них регулярно споживають учні і вчителі Мошнівської школи. Апробували сік на заводі і оцінка йому найвища. Нічого крім яблука у ньому нема. Смак природній, а аромат навіть у повітрі. Він такий, як домашній, м’який, приємний.

Богдан Шкарбута, сільський голова села Мошни

Для себе відкрив те, що «МАЇС» – це підприємство, яке культивує передові технології. А друге – відчув позитивне соціальне ставлення до громад, де розташовані виробництва. В бюджет Боровиці відшкодували вже більше чотирьох мільйонів гривень. І ще – підприємство не спустошує землю, а розвиває її. Приємно і те, що інтереси Сергія Терещука збігаються з інтересами громад.

DSCN9051 DSCN9049DSCN9027DSCN9021DSCN8999