Сад «МАЇСУ» повниться плодами

DSC_5142У вирощуванні плодів немає пауз. Тут кожний день важливий, не можна пропустити бодай один із технологічних процесів. Тому фахівці, працівники саду майбутній урожай плекають як малу дитину, вкладаючи окрім обробітку і свою любов, наснагу, бажання виростити красивим і смачним кожне яблуко. Про нинішні турботи садівників розповідь заступника генерального директора Олександра Тарасовича Самойленка:

– Зараз в саду головне – догляд насаджень. А це систематичний полив, бо за дощами наступив рекордний, спекотний період літа. Рослини отримали тяжкий стрес і його необхідно ліквідувати зволоженням ґрунту. На цій фазі дуже потрібні мікроелементи, які потім дадуть якісні смакові властивості яблук, сформують їхню лежкість протягом зимового періоду. Потрібно нагромадити у плодах належну кількість калію і кальцію, які визначають щільність м’якоті яблука. Нині спостерігаємо другу хвилю вегетації, приросту зеленої маси, знизилась температура, проходять дощики, що сприяє росту плодів.

Сад

DSC_3324

 

DSC_3107

І які ж види на урожай?

– Вони непогані. Розмір плодів сягає грецького горіха. Це якраз для третьої декади липня. Зараз робимо все, аби не допустити парші на плодах. Особливістю цього року є інтенсивний ріст бур’янів, з якими теж потрібно невідкладно боротися.

- Досягнення садівників «МАЇСУ» визнані в Україні.

– Так, ми довели це високим урожаєм минулого року, створенням бази збереження плодів у регульованому середовищі. І зробили наступний крок – налагодили виробництво натурального прямого віджиму яблуневого соку.

Підтвердженням визнання наших здобутків стане проведення 11-12 серпня на Черкащині, зокрема на базі «МАЇСУ», шостої міжнародної конференції з яблучного бізнесу. У ній візьмуть участь майже 150 професіоналів із 5-7 країн ближнього і далекого зарубіжжя. На другий день заплановано бізнес-тур на наше підприємство. Об’єктами для огляду будуть яблуневий сад у Топилівці, холодильник у Боровиці. Покажемо техніку, розповімо про технологію утримання саду, поділимось своїм досвідом і надбаннями зберігання і переробки плодів. Для нашого підприємства це знакова подія. Адже будуть обговорені ризики галузі, нові перспективи і ринки для української продукції,  технологічні програми захисту садів, професійного зрошення, продовження збереження яблук. До конференції завершуємо будівництво навісу для техніки, її мийки, створення умов перебування безпосередньо у саду для працівників. Це будуть стаціонарні майданчики з накриттям від непогоди, для прийому їжі.

А чи будете пригощати гостей соком, який вже здобув визнання черкасців?

– Запропонуємо і їм посмакувати. Хоча це був перший рік виробництва, так би мовити пробний. Наступні задуми – розширити асортимент соку. Для цього вирощуємо спеціальні сорти червоних буряків, моркви, гарбузів. Вони своїми специфічними ароматами наповнять сік, збільшать вміст корисних мікроелементів. Втричі збільшимо і виробництво соків, чим зреагуємо на попит черкащан, а також українських торгових компаній. Думаю, що конференція і в галузі переробки яблук сприятиме нашому розвитку.

DSC_3095

Сад-1