У Вергунах урожай зернових вищий ніж торік

ТКАЧУК Жнива нинішнього року у зв’язку з високою температурою розпочалися на чотири дні раніше. Пшениця при вологості 13.5 відсотка була готова до збирання вже у першій декаді липня. Довелося вносити корективи у графіки робіт, організовувати людей, щоб вчасно і якісно зібрати вирощені зернові. Розповідає директор ТОВ «Колос» Петро Йосипович Ткачук:

– Зараз буквально чатуємо у полі, використовуємо кожну найменшу погожу часину, аби пошвидше обмолотити озиму пшеницю. Її у нас 370 гектарів. Завершили збирання сорту «Богдана». Урожай з вітчизняного елітного насіння порадував – 61.5 центнера з гектара. Тепер ведемо обмолот пшениці французької еліти «Етелла» і сподіваємось теж на достойний вжинок. Загалом на зібраних полях, а це третина, маємо 55.6 центнера з гектара, що вище минулого року.

DSC_3576

 

DSC_3599

- Дай вам, Боже, гожої днини…

– Так, бо ж у народі недарма кажуть – не той урожай, що в полі, а той що в коморі. Он бачите – небо у дощових хмарах, а ми вихоплюємо у погоди навіть не години, а кожну хвилину.

Збирання ведемо трьома комбайнами, двома «Кейсами» і «Джон-Діром». Якщо погода сприятлива, за світовий день обмолочуємо до 50 гектарів пшениці. Плануємо завершити обмолот за 6-7 днів.

- А ячмінним жнивам можна і підсумки підбити.

– Порадував озимий ячмінь. Сорт «Гладіс» французької селекції видав по 62 центнери з гектара. Основну площу (87 гектарів) займає вітчизняний ярий ячмінь. Вважаємо, що і він не підвів, бо з кожного гектара взяли по 47 центнерів, а на круг по товариству вийшло 49.8 центнера. Такого врожаю ячменю раніше ми не мали.

- З техніки на полі бачимо, що всі жнивні роботи йдуть комплексно.

– Вслід за збиранням урожаю ведемо зачистку соломи. На окремих площах прес-підборщик пресує її в тюки (вага одного 250-300 кілограмів), які складаємо в скирти. Застосовуємо і волокуші, стягуємо солому і стогометом теж укладаємо в скирти. Звільнені поля відразу дискуємо, щоб зберегти вологу, спровокувати підростання бур’янів і своєчасно підготувати площі для майбутніх посівів.

І все ж таки успіх жнив у руках жниварів.

– Це безперечно. Всі працюють бездоганно, старанно. Але головними фігурами на збиранні є комбайнери. На комбайні «Джон Дір» Петро Черепаха працює 22 роки, а загальний стаж комбайнера – 40 років. З таких беруть приклад молоді механізатори, зокрема з нашим польовим асом таким же класним майстром став його напарник Сергій Шаповал.

Оптимістичний настрій директора товариства підсумовує головний агроном Валентин Дмитрович Шальонний:

– Нам би тільки погоду і до 1-го серпня могли б відсвяткувати завершення жнив. Урожай буде вищим, бо застосували нову технологію – збільшили внесення мінеральних добрив, підготували якісніше власне насіння, а на 62 гектарах розводимо цьогоріч насіння двох еліт. Отож, рухаємось тільки до збільшення урожаю і наступного року.

DSC_3588

DSC_3591  DSC_3612