Щастя бути успішними

20180227_151023Наталія Танцюра, лаборант насіннєвого заводу агрокомпанії «Маїс»:

Наш колектив жіночий. Він хоч і невеликий, але від нього залежить головне — якість маїсівського насіння. У його підготовці до реалізації лабораторія-лазер, проміння якого пронизує всі ланки виробництва. Процес розпочинається з прийому качанів від комбайнів. Далі сушка, обмолот, калібровка. Важливо витримати масу тисячі насінин. Від цього залежить якою буде посівна одиниця — 50 чи 70 тисяч насінин, призначених для висіву на гектар. Образно кажучи, ми голова і очі, які контролюють якість кожної насінини. Не можна й на йоту відступити від параметрів, визначених державними стандартами. І колектив заводу не тільки забезпечує їх вимоги, а й створив вищі маїсівські стандарти. Скажімо, чистота у нас на рівні 99,8, схожість — 96 і більше відсотків. Перед фасуванням слідкуємо, щоб насіння було добре протруєне, мало гарний товарний вигляд.
На заводі працюю вже чимало років, маю досвід ще з Білозір’я, пройшла всі етапи становлення лабораторії як високотехнологічного центру. Найновітніше обладнання у нас — термостатні камери для пророщування насіння на схожість і енергію. Вони дають змогу моделювати наступну рослину кукурудзи. У них все як у природі: температура до 25 градусів, вологість 70-72 відсотки, світловий режим дня і ночі.

DSC_2605Ірина Онойко, менеджер ТОВ «АПК «Маїс»

Можливо, хтось не вірить в долю, та я впевнена, що вона є у кожного. У цьому переконалась, прийшовши на роботу в «Маїс».

Ще коли навчалась у старших класах, моя мама дуже хотіла, аби я вступила до Уманського сільгоспінституту. Та де там! Ніякі переконання на користь аграрного сектору для мене на той час не діяли. Тільки педагогічний… За педагогічним вишем була Національна академія державного управління при Президентові України, відповідно педагогічний стаж і державна служба.
Та, мабуть, моя мама щось знала. Через шістнадцять років після закінчення школи хтось невидимий нам зверху навернув мене таки до землі. Збулося мамине бажання — я прийшла працювати до найкращої аграрної компанії не лише на Черкащині, а й в усій Україні.
Не буду лукавити, було не просто. Та дружний колектив колег допоміг розібратися в тонкощах і нюансах. Засвоїла лабіринти маркетингу, продажі, навіть в азах агрономії розібралась. Розумію, до вчених і досвідчених агрономів ще далеко, але характеристики і особливості гібридів вивчила. Партнери, які звертаються за консультаціями, щоб придбати той чи інший гібрид, прислухаються. І, повірте, немає нічого приємнішого, ніж те, коли через рік, отримавши високий урожай, вони приходять зі словами: «Дайте нам те насіння кукурудзи, яке минулого року порадили… Гарно качаниста вродила».
Часто згадую свою маму. Якби вона побачила, що я набула в житті «третю освіту», пов’язану з сільським господарством, впевнена, вона посміхнулась би так, як уміють це робити раді за своїх дітей матері. Мабуть, мою долю знала ще в далеких дев’яностих. Тепер і я так дію. Своїй доні не нав’язую, а разом зі мною привчаю доглядати рослини, їй і її ровесникам організовую екскурсії до «Маїсу».
Загалом, мені в житті поталанило на гарних людей, на колектив професіоналів, на задоволення від роботи, яку виконую щодня.