Зерно кукурудзи у світі і в Україні

Борис Дзюбецький, академік, доктор сільськогосподарських наук, провідний селекціонер України

У світі спостерігається зростання виробництва кукурудзи. У валовому виразі це понад мільярд тонн зерна.

Така тенденція показова і для України. З 2011 року ми перейшли рубіж чотирьох мільйонів гектарів. Валові збори сягли 20 мільйонів тонн зерна – половина кукурудзи, яку вирощують у Європі.
— А яке співвідношення в Україні?
— Кукурудза у загальному валовому зборі зерна в Україні становить половину.
Треба зазначити, що 70 відсотків кукурудзяного зерна вивозиться з країни. Такий експорт не зовсім виправданий. Бо кукурудзу необхідно переробляти на продукти тваринництва, харчування, промислового призначення, які за кордоном коштували б значно дорожче.
— Чому такою популярною є ця культура?
— До відома читачів: у США виробляють зерна кукурудзи більше 400 мільйонів тонн. А експортують у різні роки від 25 до 60 мільйонів тонн, приблизно 10-15 відсотків обсягу виробництва. Зворотна ситуація в Україні пояснюється недостатнім розвитком тваринництва.
— Чи збільшується база гібридного насіння в Україні?
— Баланс поки не на нашу користь: 70 відсотків насіння зарубіжних фірм і 30 українське. Домінують на нашому ринку фірми-гіганти. Непогано себе почувають і невеликі іноземні компанії, створені у Франції, Нідерландах, Люксембурзі. Якраз вони і є для нас основними конкурентами.
— Яке місце «Маїсу» на вітчизняному ринку?
— Безумовно, він лідер в Україні. Це перша компанія, яка запровадила насіннєвий бізнес на сучасній основі. Доробка насіння здійснюється на унікальному заводі, найпотужнішому в Україні. Дніпропетровський інститут зернового господарства співпрацює з «Маїсом» з 2000 року. Створена спільно лінійка становить на ринку 12 гібридів, найближчим часом буде зареєстровано ще чотири.
— А чому має бути основною вітчизняна селекція?
— Бо вона прив’язана до місцевості. Тільки тут ми можемо зреагувати на ті виклики, на ті умови, які найбільш чутливі і принесуть найвищу віддачу.DSC_2415