Особливості виробництва насіння “Маїс” на заводі
Серцем ТОВ АПК “Маїс”, де виробляють довершений кінцевий продукт, є насіннєвий завод. Це сучасне європейське підприємство, в якому передбачено все, аби динамічно досягти максимального та якісного результату.
Завод один з найбільших в Україні. Його потужність за сезон понад сімсот тисяч посівних одиниць насіння кукурудзи, двісті тисяч соняшнику та до десяти тисяч тонн інших зернових.
Завод має дві незалежні лінії приймання, сушіння, сортування, калібрування та переробки насіння.
Переробка насіння починається із зважування та вхідного контролю зразків насіння в лабораторії.
Кукурудза вивантажується на мобільну пом’якшену рухому підлогу в приймальному відділенні. Звідти качани транспортують в сортувальне відділення, де відбувається їх очистка від обгортки, вилучають нетипові, хворі, недозрілі та пошкоджені.
Очищена та відсортована кукурудза в качанах надходить в дві сушарки камерного типу, в які одночасно можна завантажити близько 2000 тонн.
Висушені качани за температури не вище 38 градусів, до вологості 12,5 – 13 відсотків обмолочуються на спеціальній машині. Калібрується насіння за розміром і формою, зазвичай, на 6 фракцій.
Кожна насінина проходить контроль на новітньому фотосепараторі. Цей німецький оптоселектор OS 900і оснащений технологією, що розпізнає насінину за формою і розміром, обробляє зображення кожної зернини, дає можливість створення насіння ідеальної якості. У разі виявлення дефекту, машина самостійно видаляє насінину з потоку.
У системі комплексного забезпечення якості насіння важливе місце відводимо хімічній обробці його інсектицидами, фунгіцидами, які захищають зернини після посіву на стадії проростання і вегетації. Хімічна обробка насіння проводиться протруйниками провідних світових компаній. Обладнання для протруювання забезпечує точне дозування та повне покриття кожної насінини препаратом, з розрахунку не на тонну, а на одну посівну одиницю. Тому насіння будь-якої фракції захищене однаково.
Якість насіння від прийому качанів з поля і до пакування готової продукції супроводжується постійним лабораторним контролем. Основні показники якості насіння на енергію проростання та схожість контролюються у надсучасних камерах для їхнього пророщування в середовищі з регульованим освітленням, температурою та вологістю. Рослини проростають в таких умовах, як і на полі – у денні, вечірні й нічні години.
Якісно відкаліброване та протруєне насіння подається на лінію пакування, де в автоматичному режимі затарюється у мішки та пакується на палети. Для зберігання насіння на території заводу понад 15 000 квадратних метрів складських приміщень, з яких 4000 – склади-холодильники.
Контроль за якістю насіння на кожному етапі технологічного процесу приносить заплановані результати.